Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες, ενώ αναγνώρισε το «τεράστιο βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την στήριξή του στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου» και ότι «αυτή δεν είναι η στιγμή να σταματήσουμε».

Ανέφερε, μάλιστα, πως πιθανόν «στο τέλος ο δρομέας είναι περισσότερο κουρασμένος από ότι στην αρχή, ακόμα και αν είναι μικρή απόσταση προς το τέλος του δρόμου».

«Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα τελευταία βήματα για να φτάσουμε στο τέλος», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκφράζουν θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά στις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει αδιέξοδο στις συνομιλίες και πως ορισμένα θέματα είναι δύσκολα από τεχνική σκοπιά.

Ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πάντως ότι οι προτάσεις που γίνονται από την πλευρά της ΕΕ είναι προς το καλό Ελλάδας και ότι η ΕΕ ενθαρρύνει τη χώρα μας να καταβάλει προσπάθεια. «Εγιναν τεράστιες θυσίες, αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε «εντυπωσιακές» τις προσπάθειες της χώρας μας, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα σε διάφορους τομείς όπως στη φορολογία και στο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ παράλληλα βελτιώνεται το επενδυτικό κλίμα. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφέρθηκε και στο θέμα της επανεκκίνησης των έργων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, λέγοντας ότι θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για εφησυχασμό. Ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σαμαράς: Δεν υπάρχει κόπωση για μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα έχει θετική έκβαση εντός του έτους, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσεις για αδιέξοδο». Οπως ανέφερε, η χώρα μπορεί να μην έχει ανταποκριθεί σε όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά κατάφερε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει θεαματική πρόοδο σε κάποιους τομείς και πως ο ίδιος δεν σκέφτεται την κόπωση σε «οποιοδήποτε στάδιο του μαραθωνίου», διαβεβαιώνοντας μάλιστα πως δεν θα υπάρξει κόπωση για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει «με ή χωρίς την κρίση, με ή χωρίς την τρόικα».