O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ακόμη υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών. Κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει στη θέση του και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και τελευταία πληθαίνουν οι φωνές Σοσιαλδημοκρατών που ζητούν από τον πρόεδρο του SPD να διεκδικήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και ο Χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε στην προοπτική συνεργασίας με το SPD δεν παραβλέπει τις κοινωνικές κατακτήσεις της Ευρώπης.

«Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΑΣΕ». Θετική είναι η διάγνωση που κάνει ο Σόιμπλε σε άρθρο του στη χθεσινή «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» για τη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης, έπειτα από τέσσερα χρόνια αρχικά τραπεζικής κρίσης και στη συνέχεια κρίσης εμπιστοσύνης του ευρώ. «Παρ’ όλες τις προγνώσεις, το ευρώ δεν κατέρρευσε, είναι σταθερό». Και μολονότι σε επιμέρους χώρες υπάρχουν πολιτικές, κυβερνητικές, κρίσεις, «δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μόλυνσης» για το σύνολο της ευρωζώνης, διαπιστώνει ο Σόιμπλε. Απόδειξη είναι η πορεία των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης. «Οι πρώτες δύο χώρες, η Ιρλανδία και η Ισπανία, βγαίνουν από το πρόγραμμα βοήθειας εντός του 2013. Αυτό κανείς δεν το θεωρούσε εφικτό όταν ξεκίνησαν τα προγράμματα. Η Πορτογαλία θα ακολουθήσει στα μέσα του 2014», λέει.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διαχωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες, αντιμετωπίζει όμως με «σεβασμό» τα βήματα που έχουν γίνει. Η Ελλάδα «έχει να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα με απόσταση προβλήματα, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έπιασε καλύτερους αριθμούς από αυτούς που προέβλεπε το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας», λέει ο Σόιμπλε συμπληρώνει: «Οι αριθμοί για την ανάπτυξη είναι καλύτεροι απ’ ό,τι αναμενόταν, η περιστολή του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ταχύτερη από την προβλεπόμενη. Και θα πρέπει ταυτόχρονα να συνυπολογίσει κανείς πόσα πρέπει να αντέξει η Ελλάδα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Οποιος δεν δείχνει κάποιον σεβασμό γι’ αυτό δεν είναι σε θέση να κάνει μια αντικειμενική και έντιμη αποτίμηση».

Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι δεν πρέπει να έχουν καμία αγωνία: «Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη». Η Γερμανία θα αποκτήσει μία «σταθερή κυβέρνηση που θα αναλάβει την ευθύνη της για την Ευρώπη –αυτό είναι βασική σταθερά τα τελευταία 60 χρόνια στη Γερμανία», σημειώνει ο Σόιμπλε. Βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί «μόνο εάν καταφέρουμε να προχωρήσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση», λέει ο Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία έχει μέλλον «μόνο στον βαθμό που επιτύχει η Ευρώπη».

«ΟΥΤΕ ΚΙΝΑ ΟΥΤΕ ΗΠΑ». Ταυτόχρονα απορρίπτει τον ρόλο του «δασκάλου». «Δεν θέλουμε μία γερμανική Ευρώπη. Θέλουμε μία Ευρώπη που θα είναι αρκετά ισχυρή για να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να αναλάβει την ευθύνη στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο», λέει ο Σόιμπλε. Η Ευρώπη του Σόιμπλε δεν θα γίνει ούτε Κίνα ούτε Αμερική. «Δεν θέλουμε το κινεζικό μοντέλο στην Ευρώπη. Και όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μεταφερθεί σ’ εμάς η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας θα πρέπει να του υπενθυμίσω ότι η Ευρώπη έχει διπλάσιο ποσοστό κοινωνικών δαπανών επί του ΑΕΠ από ό,τι όλες οι άλλες οικονομικές περιφέρειες». Η διαπίστωση αυτή όχι μόνο δεν συνιστά κριτική, λέει ο Σόιμπλε, αλλά «είναι το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής Ιστορίας και παράδοσης με ένα ισχυρό αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».