Σκιές στη συγκατοίκηση ΝΔ και ΠαΣοΚ ρίχνει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, εν μέσω απειλών για αφορισμούς από εκπροσώπους της Εκκλησίας. Μάλιστα το ΠαΣοΚ έχει αποφασίσει να καταθέσει ούτως ή άλλως τροπολογία «ως μία στοιχειώδη υποχρέωση δημοκρατικής πολιτείας», προκαλώντας όποιον βουλευτή συμφωνεί με την επέκταση του συμφώνου να την υπερψηφίσει, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αξιοποιήσει την ενδοκυβερνητική διάσταση και προωθεί δική του πρόταση νόμου.Το πάγωμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στους ομοφυλόφιλους με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου αιφνιδίασε τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μετά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον υπουργό Δικαιοσύνης θεωρούσε ότι είχε εξασφαλίσει τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προωθούσε σχετική τροπολογία στο αντιρατσιστικό.

Εξ αυτού του λόγου στη σχετική ανακοίνωση του ΠαΣοΚ αναφερόταν ότι «τέθηκε και συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ΕΣΔΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο μπλοκάρισμα της επέκτασης του συμφώνου διαδραμάτισε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος ο οποίος, όταν πληροφορήθηκε σχετικώς, εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό να παγώσει κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Το ΠαΣοΚ με έκπληξη πληροφορήθηκε διά του Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να φέρει σχετική διάταξη –άμεσα τουλάχιστον –επικαλούμενη εμμέσως εσωτερικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και ισχυρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από γαλάζιους βουλευτές για το ενδεχόμενο να προωθηθεί σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Υπήρξε σαφής δέσμευση του υπουργού και τώρα κάνει πίσω», αναφέρουν παράγοντες του ΠαΣοΚ που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Τα στελέχη του ΠαΣοΚ βρίσκονταν χθες σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, ο οποίος τους έδωσε το πράσινο φως να προχωρήσουν είτε με είτε χωρίς τη Νέα Δημοκρατία στην κατάθεση τροπολογίας.

Ο εισηγητής εκ μέρους του ΠαΣοΚ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ότι το κόμμα του θα προχωρήσει οπωσδήποτε στην κατάθεση της τροπολογίας και έχει ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο υπουργό.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπαινίσσονται ότι «έπιασαν τόπο» και οι απειλές για αφορισμούς που εκτόξευσε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για όποιους βουλευτές ψηφίσουν «ναι» σε μία τέτοια διάταξη. «Ας μας αφορίσει. Δεν μας φοβίζει, δεν είμαστε στον Μεσαίωνα», δήλωσε χθες (ALPHA) ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα.

Από την πλευρά του ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι το θέμα εκκρεμεί από το 2008. «Λυπάμαι για τον μητροπολίτη Πειραιώς, που συμπεριφέρεται όχι ως ιερέας της Ορθοδοξίας, που σημαίνει αγάπη και αλληλεγγύη, αλλά ως ταλιμπάν και μουτζαχεντίν, που σημαίνει φανατισμό, διχασμό και μίσος. Αισθάνομαι άτυχος που δεν είμαι βουλευτής Πειραιά για να με αφορίσει». Εξίσου επικριτική η Νεολαία ΠαΣοΚ, σχολίασε ότι οι απειλές Σεραφείμ θυμίζουν μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών και αποπνέουν σκοταδισμό.

Διάχυτη είναι όμως η δυσαρέσκεια στο ΠαΣοΚ και για το γεγονός ότι στο αντιρατσιστικό δεν συμπεριελήφθησαν τα αιτήματά τους όπως τέθηκαν στον αρμόδιο υπουργό και αφορούν: την ποινική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου προσώπων ή ομάδων προσώπων από την εις βάρος τους υποκίνηση βίας ή μίσους, την πρόβλεψη αυξημένου πλαισίου ποινής και την επιβολή παρεπόμενης ποινής αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων για τα αδικήματα, όταν τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο, την απαλλαγή των παθόντων από την καταβολή παραβόλων μήνυσης και πολιτικής αγωγής.