Απολογητικός για τα όσα δήλωσε στο Τέξας εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χθες κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Την ίδια στιγμή επιχειρήθηκε να γίνει και το σχετικό «μασάζ» κυρίως στην πλευρά της μειοψηφίας, στελέχη της οποίας ήταν έτοιμα να «πυροβολήσουν» την Κουμουνδούρου για την «κωλοτούμπα» στο ακανθώδες θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης.

Το θέμα του Τέξας απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του κόμματος – στο Προεδρείο μετέχουν οι Ν. Βούτσης, Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αθανασίου (ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Κουρουμπλής απουσίαζε) – ενώ η κριτική για τη θέση που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας στο Τέξας προκάλεσε ένταση. Αυτή προήλθε κυρίως από την πλευρά της ισχυρής μειοψηφίας (Αριστερή Πλατφόρμα) αλλά και από μεμονωμένα στελέχη της πλειοψηφίας που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη γραμμή. Το σημείο που ενόχλησε σφόδρα τα στελέχη ήταν η διαβεβαίωση Τσίπρα πως η έξοδος από την ευρωζώνη συνιστά καταστροφή, για την οποία έλεγαν πως δεν συνιστά απόφαση του Συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού άκουσε σχεδόν τα μισά στελέχη, προσπάθησε να τοποθετηθεί σε μάλλον απολογητικό ύφος, όπως έλεγε στέλεχος της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, φέρεται ότι επιχείρησε να παρουσιάσει ως «παραποιημένα» τα όσα είπε πραγματικά στο Τέξας (κι ενώ η ομιλία του μεταδόθηκε και στην Ελλάδα). Στην προσπάθεια να προσπεράσει την κριτική και χωρίς, όπως σχολίαζε στέλεχος της ΠΓ να πάρει πίσω τα όσα είπε, επανέφερε το παλιό επιχείρημα ότι «ξέρετε πώς είναι τώρα, αλλιώς μιλάς σε ειδικά ακροατήρια ακαδημαϊκών κι αλλιώς σε μια λαϊκή συγκέντρωση», το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα.

Οπως έλεγαν πάντως στελέχη του κόμματος μετά το πέρας της συνεδρίασης, η πρόταση μομφής λειτούργησε μάλλον «εκτονωτικά» και μετέθεσε τις επίσημες τοποθετήσεις για το θέμα στο τέλος του μήνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης σχεδιάστηκε η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα με το βάρος να εστιάζεται στις εκδηλώσεις της 17 Νοέμβρη και στη μάχη μέσω ονομαστικών ψηφοφοριών εντός Βουλής.