Στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον «οριακή πλειοψηφία» και πως οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ορόσημο που «θα αποκαλύψει εάν υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση» προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος πάντως παραδέχτηκε ότι η συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα του στο Σύνταγμα την Κυριακή «δεν ήταν μεγάλη».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια σημαντική συζήτηση που όφειλε να γίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας και μια εικόνα αντιπαράθεσης σε μια πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζει χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση».

Ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση μπορεί να πέσει το επόμενο διάστημα, ο Γιώργος Σταθάκης απάντησε:

«Είναι οριακή πλειοψηφία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο success story που δεν είχε παρουσιάσει πριν ο κ. Σαμαράς και λέει ότι όλα θα πάνε καλά με την υπάρχουσα κατάσταση. Θεωρεί το χρέος βιώσιμο και ότι δεν υπάρχουν ακανθώδη προβλήματα στην οικονομία το 2014. Εξαφάνισε το χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό κενό και είπε ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές στα τέλη του 2014 και δεν θα πάρει νέα μέτρα. Είναι ένα success story τόσο ωραιοποιημένο που δεν λέει ότι είναι πραγματικότητα τα νέα μέτρα, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό σε εκκρεμότητα και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στις αγορές με αυτή την εικόνα του χρέους».

Διακεκριμένος οικονομολόγος και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σταθάκης κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής, έπεισε για το πού θα βρει τα χρήματα για το πρόγραμμα που θέλει να ακολουθήσει.

«Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε στα βασικά σημεία του προγράμματός μας για την άντληση πόρων από το φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τα κυρίως έσοδα θα προκύψουν από την επιβάρυνση των ευκατάστατων στρωμάτων και από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος» ήταν η αρκετά ασαφής απάντηση του Γιώργου Σταθάκη.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα έχει ακόμα ορισμένα ακανθώδη θέματα μέχρι τα Χριστούγεννα: Ο προϋπολογισμός, ο φόρος ακινήτων και πιθανώς ορισμένα άλλα έκτακτα μέτρα, αν προκύψουν στην πορεία. Από εκεί και πέρα, ορόσημο είναι οι εκλογές και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποκαλύψει εάν υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνία και την κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν ναι, θα υπάρξει θέμα εκλογών φυσικά».

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή δεν ήταν η αναμενόμενη.

«Η συγκέντρωση ήταν αξιοπρεπής. Δεν ήταν μεγάλη, όπως θα θέλαμε. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια κοινωνία που βρίσκεται αποκαμωμένη μετά από μία τριετία δραματικών επιπτώσεων. Ας μη γελιόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός. Το 1/3 της κοινωνίας βιώνει αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστική κρίση και κινητοποιείται με κάποιο αυτοματισμό. Είναι μια κοινωνία πάρα πολύ κουρασμένη, σε πολλά επίπεδα, για να έχει μια αυτόματη μορφή κινητοποίησης» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.