Την ανάγκη για άμεση αναθεώρηση του συντάγματος επισημαίνει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με στόχο να μπορεί η επόμενη Βουλή να προχωρήσει σε μια σειρά από απολύτως αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο πρώην Πρωθυπουργός τονίζει ότι «η κοινωνία βράζει» και πως οι Ελληνες απαιτούν δικαιοσύνη προτείνοντας η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να «καθίσει» και υπουργούς στο εδώλιο.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισημαίνει την ανάγκη ο πολιτικός να δικάζεται από τον φυσικό του δικαστή, όπως συμβαίνει με κάθε Ελληνα πολίτη και προσθέτει: «Η μεταπολίτευση φέρει το στίγμα, το βάρος της ντροπής του άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει την ατιμωρησία των υπουργών. Είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε. Δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα;».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έπειτα και από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ.

«Τα τελευταία 70 χρόνια που παρακολουθώ την πολιτική, όταν η αριστερά στερεύει από ιδέες θυμάται την απλή αναλογική», λέει ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας σαφέστατη τη διαφωνία του με την πιθανότητα να εφαρμοστεί αυτό το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας.

Η δική του εκτίμηση, μάλιστα, είναι ότι ειδικά σε αυτή τη φάση η απλή αναλογική θα ήταν καταστροφική, καθώς θα οδηγούσε σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι χρειάζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μην διευκολύνεται η πρόωρη διάλυση της Βουλής παρά μόνο για σοβαρούς λόγους προκρίνοντας την άποψη ότι κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλεί την τετραετία της.