Την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το περιστατικό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου έξω από το Ραδιομέγαρο, όπου βρέθηκαν βουλευτές του κόμματός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ προπηλάκισαν στο Ραδιομέγαρο βουλευτές του κόμματός του, ζητώντας να προσέλθει άμεσα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας για να δώσει εξηγήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από τη συζήτηση. «Παίζετε επικίνδυνα παιγχνίδια οργανώνοντας εκστρατείες αστυνομοκρατίας κατά της Αριστεράς», είπε ο κ. Λαφαζάνης. Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πήραμε τα όπλα όταν είχαμε απέναντί μας τα τανκς».

Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επικαλούμενος την βουλευτή Ραχήλ Μακρή είπε ότι προπηλακίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των βουλευτών», είπε ο κ. Μαριάς .

Ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να σεβαστεί την ταυτότητα που επιδεικνύουν οι βουλευτές και την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει δώσει σε όλους, «αλλιώς να την παραδώσουμε στο προεδρείο».

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα ζήτησε από το υπουργείο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πλήρη ενημέρωση ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης ο οποίος καταδίκασε την στάση της Αστυνομίας απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υποκρισία κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτ. Ματθαιόπουλος, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ όταν η ΧΑ μοίραζε τρόφιμα σε πολίτες της Αθήνας ή όταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής για να εντοπίσουν τον «δήθεν οπλισμό του κόμματος.»

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά, είπε ότι δεν υπήρξε προπηλακισμός, αλλά επιχειρήθηκε βίαιη είσοδος των βουλευτών μέσα στο κτίριο, πράγμα το οποίο δεν επετράπη.

«Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανακατάληψη του κτιρίου» κατέληξε.

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τον «αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης».

Να καταδικάσει τη «βιαιοπραγία σε βάρος βουλευτών του κοινοβουλίου» κάλεσε την κυβέρνηση ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ένταση που δημιουργήθηκε νωρίτερα έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και ανδρών των ΜΑΤ.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εξοργιστικές» τις εικόνες που δείχνουν ομάδα βουλευτών να απωθείται από άνδρες των ΜΑΤ, σημειώνοντας ότι «δεν τιμά τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο να απωθούνται βουλευτές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι βουλευτές βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην ΕΡΤ, θέλοντας να εισέλθουν στο Μέγαρο, όπου -κατά τον ίδιο- είχαν εισέλθει ιδιώτες χωρίς να είναι γνωστή η ιδιότητά τους.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν στην ΕΡΤ και να μην επιμένει στη θεωρία περί «εφόδου» στο Ραδιομέγαρο. Επιτέθηκε κατά του κ. Σταμάτη λέγοντάς του ότι χρησιμοποιεί ακραίο λόγο και πως απευθύνεται σε μια παράταξη η οποία ουδέποτε χρησιμοποίησε εφόδους για να καταλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το πρωί του Σαββάτου

Η συνεδρίαση του Σαββάτου ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εντός του 2014 εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σχεδιασμό χρηματοοικονομικών τακτικών που «θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014»

Επί της πρότασης πάντως, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για κρίση ταυτότητας, που είναι συνέπεια αμηχανίας, αδυναμίας και σύγχυσης και τόνισε ότι με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι «πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται». Τους τόνους ανέβασε το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λέγοντας ότι «ηπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκδηλώθηκε για κάποιο μείζον ζήτημα, αλλά για την ΕΡΤ», και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ ότι«κυνηγάτε μύγες με πολυβόλα»

Αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αμερική, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στην άγρια δύση και έδωσε όρκους αφοσίωσης στο διεθνές κεφάλαιο ότι θα είναι πιστός στην ευρωζώνη την ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν προβλήματα».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος εκτίμησε –όπως άλλωστε θεωρούν όλα τα στελέχη και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης- ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου- όπως είπε- να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος σε θέματα του υπουργείου του προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες ενώ εντός του έτους γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν για νέους αγρότες 100 εκατ. ευρώ, «με σκοπό να μπει νέο αίμα στην αγροτική παραγωγή». Αναφερόμενος , στη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη επταετία θα εισρεύσουν στη χώρα 20 δις ευρώ από τη νέα ΚΑΠ.

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος που θα ψηφίσει «παρών» επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε λάθος την πρόταση δυσπιστίας και δήλωσε ότι την καταψηφίζει, αλλά αυτό –όπως είπε- δεν σημαίνει ότι δίνουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τα εσωκομματικά του προβλήματα ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι με την κίνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει την αποσυσπειρωμένη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Τι έγινε την Παρασκευή

Την Παρασκευή από την κυβέρνηση μίλησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση μομφής.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί και θα ισοδυναμεί με την παροχή με ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ. Η πρόταση αυτή δεν οδηγεί πουθενά» και υποστήριξε ότι «έχει ως κίνητρο τα σωρευτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ακόμα μετέωρο βήμα ώστε να μην ακούγονται οι φωνές των συνιστωσών αλλά και του Μανώλη Γλέζου που αναρωτήθηκε που θα βρείτε τα χρήματα».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», ενώ σχετικά με τη Δημόσια Τηλεόραση κάλεσε τον πολιτικό κόσμο «να συμβάλλει ώστε να αποκτήσει ισχυρή και θεσμική ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση διότι το μέλημα σήμερα είναι πως θα διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της και όχι με αντιπαραθέσεις να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα».

«Οι πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανερμάτιστες και αίολες και θα οδηγήσουν σε τραγωδίες» είπε ο υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να δημιουργήσει αστάθεια.

Τη «μεγάλη μάχη» ενάντια στην τρομοκρατία προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε ώστε οι άθλιοι δολοφόνοι του Νέου Ηρακλείου να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Αποτέλεσμα της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν αποτελεί μόνο δικαίωμα, αλλά ηθικό και πολιτικό χρέος», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής.

Οπως είπε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει μία πλήρως τεκμηριωμένη μομφή προς την κυβέρνηση, γιατί με την πολιτική της φέρνει την απόγνωση σε ολοένα και περισσότερους Έλληνες.

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης προέσαψε στην κυβέρνηση διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, συμπληρώνοντας ότι «με τη στάση της δημιουργεί κινδύνους για τη δημοκρατία και για τη λειτουργία των θεσμών».

Συνεχίζοντας να αναλύει το σκεπτικό της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «δεν διαθέτουμε άλλο τρόπο να υποχρεώσουμε τον πρωθυπουργό να έρθει στο κοινοβούλιο για να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα».

Ο άλλος βασικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης, εστίασε κυρίως σε ζητήματα Δημοκρατίας, τα οποία διακυβεύονται συστηματικά, όπως υποστήριξε.

«Κτίζετε μία δημοκρατία εκτάκτων μέτρων; Ένα κράτος έκτακτης ανάγκης; Η επιχείρηση μαύρου στην ΕΡΤ ήταν κίνηση αποσταθεροποίησης, υπήρξε έκνομη ενέργεια. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει εκδοθεί. Ψηφίσατε ένα απαράδεκτο άρθρο προχθές -δώρο στο καρτέλ της διαπλοκής, ενώ είχε δοθεί στους καναλάρχες και το προνομιακό καθεστώς του παρόχου σήματος. Ποιος μιλά λοιπόν για νομιμότητα; Ποιος για αποσταθεροποίηση; Ποιος απαγορεύει σε βουλευτές να κυκλοφορούν στους δρόμους και να μπαίνουν σε δημόσια κτήρια;» αναρωτήθηκε ο Ν. Βούτσης.

Σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, «ο λαός μας ζει μια προσπάθεια να μπει η Δημοκρατία μας στη φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα. Εφαρμόζονται απίστευτες αντικοινωνικές πολιτικές στο σώμα του λαού μας» κατήγγειλε ο βουλευτής. «Δεν δεχόμαστε τις καινοφανείς θεωρίες, με βάση τις οποίες, ο ρόλος των βουλευτών στους δήμους, στα συνδικάτα, στις δράσεις πολιτών, εξαντλείται μόνον στο ρόλο της λήψης ψηφισμάτων. Δεν δεχόμαστε ότι τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στην κοινωνία καθημερινά, μέσα και έξω απ’ τους θεσμούς, ανήκουν ως αρμοδιότητα στην Αστυνομία και την ενδεχόμενη αυθαιρεσία των κυβερνητικών εντολών. Δεν δέχομαι πως υπάρχουν πεπλανημένοι: όποιος τολμά να μιλά σαν υστερικός εισαγγελέας για ανομία και βία, συμψηφίζοντας εγκληματικές ενέργειες με τις αντιδράσεις του λαού, πέραν της υποκρισίας και ενός ιδιότυπου λαϊκισμού, προσπαθεί άτεχνα να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που γεννά τη βία» υποστήριξε ο κ. Βούτσης.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δεν μερίμνησε ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι.

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία.

Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το ζήτημα των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής απασχόλησε το προεδρείο, το οποίο, όπως είπε, είναι ανοιχτό σε προτάσεις των κομμάτων για να δοθεί ή όχι δυνατότητα επιστολικής ψήφου κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Παπαρήγα: «Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζουν τον λαό»

«Να πιστέψει στη δύναμη και την ικανότητά του» κάλεσε τον λαό η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη Βουλή. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν το λαό σε πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».

«Πρόκειται για διλήμματα τεχνητά που αν εμπεδωθούν στο λαό σε αυτή τη φάση θα φτάσουμε στο τραγικό σημείο, να πάμε στο 2020 και να λέμε πάλι τα ίδια. Και τότε ο λαός να λέει αν μπορούμε να επιστρέψουμε στο 2013», είπε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ «αυτό που μετράει σήμερα είναι η αναγέννηση μιας ορμητικής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης που παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα και η οποία ανοίγει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής».

«Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Παπαρήγα τον οποίο κατηγόρησε ότι καλλιεργεί αυταπάτες και ελπίδες στο λαό τις οποίες στη συνέχεια θα μετατρέψει σε απογοήτευση και φόβο.

«Πήρατε 27%. Μεγάλο ποσοστό. Φοβερό για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι αριστερό. Τι κάνατε όμως μετά τις εκλογές; Το κίνημα ανέβηκε ή έκανε βήματα πίσω; Εκανε αναμφισβήτητα πίσω. Με λιγότερη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, μικρότερη στις απεργίες. Λογικά έπρεπε να πετάει αυτή τη στιγμή το κίνημα στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνεισφορά σας», είπε η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη δια πυρός και σιδήρου να περάσει αυτά που θέλει». «Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται εδώ μέσα», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, «γιατί έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση και αυτή η θέση καθορίζει τη στάση μας. Πιστεύουμε στην ικανότητα και αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Η κυρία Παπαρήγα σχολίασε και την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τη φράση του πως «όποιος μιλάει για πεζοδρόμιο παίζει με τη φωτιά». Οπως τόνισε η κυβέρνηση δεν φοβάται πέντε ή έξι απεργίες το χρόνο αλλά φοβάται την ταξική πάλη, την αντίθεση του λαού στο κεφάλαιο.

«Ναι» Βουδούρη στην πρόταση μομφής

«Ναι» θα ψηφίσει στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθήνας Οδυσσέας Βουδούρης όπως είπε στην ομιλία του στη Βουλή. «Εχουμε διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους» είπε χαρακτηρίζοντας κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ «χαμαιλέοντες αριστερούς που αυτό που τρέμουν περισσότερο είναι μήπως έρθει η Αριστερά στην εξουσία».

Πατριανάκου: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη

Λαμβάνοντας τον λόγο η βουλευτής της ΝΔ, Φεβρωνία Πατριανάκου, διερωτήθηκε γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής, «την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα για πρώτη φορά σε πλεονεκτική θέση, γιατί έχει πλεόνασμα».

«Προσπαθείτε να κρύψετε από το λαό ότι δεν έχετε πρόταση. Ο κόσμος το έχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι» είπε η βουλευτής της ΝΔ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά την πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση θα βγει τελικά ενισχυμένη».

Ρήγας: Πράξη πολιτικής ανευθυνότητας

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού.

«Η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μομφή στη λογική, τις θυσίες του λαού, την υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται από τις δυνάμεις που θέλουν να κρατηθεί η χώρα όρθια» πρόσθεσε.

Γιοβανόπουλος: Τρεις λογιστές σας τραβούν από τη μύτη

Από τους Ανεξάρτητους Αλληνες, ο Κ.Γιοβανόπουλος εξέφρασε την ευχή να πέσει η κυβέρνηση την Κυριακή.

«Τρεις λογιστές σας τραβούν από την μύτη. Τρεις άνθρωποι των πτωχοτραπεζών» σημείωσε.

Νωρίτερα, από το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, καλώντας όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο.

Κασιδιάρης: Κάνατε το Σύνταγμα κουρελόπανο

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Καταφέρθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι παρενέβη στη δικαστική εξουσία, καθώς μέσω τηλεφώνου απαίτησε τη φυλάκιση βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Εχετε καταντήσει φερέφωνό σας την ελληνική Δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είπε ότι δεν «δένει» η εγκληματική οργάνωση, ενώ απαίτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπουργών που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «έχει κάνει το Σύνταγμα κουρελόπανο» και χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Οι αναφορές Κασιδιάρη στο θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος παρακολουθούσε τη συζήτηση από τα έδρανα.

Οικονόμου: «Παρούσα» η ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλειος Οικονόμου, τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα δηλώσει «παρούσα» στη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Η πανσπερμία των θέσεων και απόψεων» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να καταφύγει στην πρόταση δυσπιστίας, τόνισε.

«Σε τι καλούμαστε να πούμε ‘ναι’ ή ‘όχι’; Να πω ‘ναι’ στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την λέει ο Γ Δραγασάκης; Είναι ίδια αυτή με αυτά που λένε άλλοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ν.Βούτσης εξέφρασε ένα λόγο πιο πολεμικό, είναι στα πρόθυρα να του να πάρει τα όπλα.»

Καραθανασόπουλος: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, πράγμα που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και τον ξένο παράγοντα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιτέθηκε σε διάφορα «παπαγαλάκια», όπως είπε, που έκαναν σπέκουλα με τη στάση του ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Πράξη ανευθυνότητας η πρόταση δυσπιστίας

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του Κινήματος. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε πράξη εθνικής ανευθυνότητας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Η ΔΗΜΑΡ

«Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Την Κυριακή η ονομαστική ψηφοφορία

Το Σάββατο και την Κυριακή αναμένεται να οριστούν εμβόλιμες συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, όλοι οι βουλευτές που θα το ζητήσουν. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι για να διευκολυνθούν οι βουλευτές που βρίσκονται στην επαρχία δόθηκε δυνατότητα εγγραφής ομιλητών μέχρι σήμερα στις 10 το βράδυ.