Με δύο «όχι», του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη, και δύο απουσίες με νόημα του Κώστα Καραμανλή και του Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τις ψηφιακές συχνότητες.

Μετά από αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις θεμάτων και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε με 154 «υπέρ» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) έναντι 115 «κατά» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ) σε σύνολο 269 βουλευτών.

Από τις απουσίες που ερμηνεύτηκαν ως αποστασιοποίηση ήταν και εκείνη του πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα.

Αρκετές απουσίες καταγράφηκαν από τις τάξεις της ΔΗΜΑΡ η οποία αποφάσισε να υπερψηφίσει το επίμαχο άρθρο (απουσίαζαν εκτός του Φώτη Κουβέλη, οι Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Κυρίτσης, Γρηγόρης Ψαριανός καθώς και οι κυρίες Μαρία Ρεπούση και Νίκη Φούντα). «Κατά» της ρύθμισης τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που εξέπεμπαν πανελλαδικά έως την 31η Αυγούστου έχουν δικαίωμα να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, υπογράφοντας συμβάσεις με τις εταιρείες που θα νοικιάσουν τις ψηφιακές συχνότητες, με βάση και τις «μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας για την απόδοση ψηφιακού μερίσματος».

Σημειώνεται πως μετά τις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα από βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση με νομοτεχνική βελτίωση είχε δεσμευθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι μεταβατική και θα διαρκέσει μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του στη Βουλή, ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, έφτασε από νωρίς το απόγευμα στο Κοινοβούλιο, αποφασισμένος να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως σε παρέμβαση του, ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, καλώντας μάλιστα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αποσύρει την τροπολογία και να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«To μέγα θέμα του διαγωνισμού αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης, που αποτελεί και ευκαιρία εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση – προσωρινά ισχυρίζεται – στην ουσία να ματαιώσει» είχε δηλώσει ο κ.Παπανδρέου.

Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ, η απουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την ψηφοφορία αποτελεί «ένα μήνυμα δυσαρέσκειας με πολλαπλούς αποδέκτες».

Στο μεταξύ, σε τροποποίηση προχώρησε λίγο πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών παρόχων η 31η Δεκεμβρίου του 2014, έναντι της 30ης Ιουνίου του 2013 – που προέβλεπε αρχικά η ρύθμιση.