Με τη μειοψηφία να κάνει για πρώτη φορά τόσο αισθητή την παρουσία της, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κατά την οποία εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, οι θέσεις για το 2ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί 13 με 15 Δεκεμβρίου.

Την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη υπερψήφισαν 76 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ λευκό ψήφισαν 24 μέλη της, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης και ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Το κείμενο κριτικής που κατέθεσαν τα μειοψηφούντα στελέχη για την αποχώρηση από την κυβέρνηση και τον διάλογο για την Κεντροαριστερά δεν το έθεσαν σε ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, στη δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν.Ηράκλειο, τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν φαύλο κύκλο αίματος και εξτρεμιστικών δράσεων. «Η ΔΗΜΑΡ είναι απέναντι σε πράξεις βίας όποιο χρώμα και αν έχουν, όποιο ιδεολογικό προκάλυμμα και όποια επίφαση επιζητούν», ανέφερε.

Για τη συγκρότηση του λεγόμενου τρίτου πόλου έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε: «Το διπολικό παιχνίδι θα αποτραπεί μόνο από έναν ισχυρό τρίτο πόλο. Μια ευρεία δημοκρατική, προοδευτική και σοσιαλιστική συμπαράταξη που αποκρούει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τον αριστερό λαϊκισμό».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουβέλης στον εσωκομματικό διάλογο προς το συνέδριο λέγοντας: «Υποχρέωση όλων μας είναι η ενίσχυση του κόμματος κι όχι περιχαρακώσεις, όχι υποκειμενισμοί, όχι εγωκεντρισμοί. Σεβασμό των συλλογικών αποφάσεων. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σε μια πιο δυναμική παρουσία της ΔΗΜΑΡ στις πολιτικές εξελίξεις».

Το κόμμα μας πορεύεται προς το συνέδριό μας χωρίς εσωστρέφεια, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και επισήμανε την πρωτοβουλία για το ζήτημα της απλής αναλογικής και το μπόνους των 50 εδρών.

«Θα συνεχίσουμε με την υπόθεση του πολιτικού χρήματος στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος» ανέφερε, εξάλλου, ο κ. Κουβέλης.

Στις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις της δεύτερης μέρας, συγκαταλέγονται οι ομιλίες επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών από την περιφέρεια με την έκφραση αγωνίας για το ενδεχόμενο αλλοίωσης του χαρακτήρα του κόμματος, καθώς και του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού που άσκησε κριτική στην ηγεσία για την απόρριψη του διαλόγου με τους «58» για την Κεντροαριστερά.