Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να προσκαλέσει την Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας επιμένοντας στην απόφασή του αυτή εμφανίστηκε στην τηλεόραση το πρωί της Κυριακής και είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «άλλος Περιφερειάρχης θα μπορούσε να μην καλέσει στην παρέλαση το ΠΑΣΟΚ με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται στις φυλακές το άλλοτε στέλεχος του Κινήματος Ακης Τσοχατζόπουλος».

Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε την πρόσκληση προς τη ΧΑ και τις δηλώσεις αυτές ως διπλή γκάφα ενώ το ΠΑΣΟΚ με επίσημη ανακοίνωσή του ζήτησε την παραίτηση Τζιτζικώστα «λόγω ακραίας ανοησίας», όπως αναφέρει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζήτησε να μην παραβρεθεί στην παρέλαση

Ωστσόσο, ο κ. Τζιτζικώστας, με νεώτερη δήλωσή του το απόγευμα της Κυριακής, ζήτησε συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας ως ατυχές και λανθασμένο το παράδειγμα που χρησιμοποιήσε. Είπε συγκεκριμένα:

«Σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζω ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατυχές και λανθασμένο. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε.Στην αυριανή παρέλαση έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού».

Το χρονικό

Η απόφαση του κ Τζιτζικώστα προκάλεσε το Σάββατο αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωσή του ζήτησε από τον Περιφερειάρχη «να ανακαλέσει την πρόσκληση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

»Ο Περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρεται σχετικά.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης και η διοίκησή του πρέπει να καταλάβουν ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη, τιμούν τα θύματα του ναζισμού και τιμωρούν τους νοσταλγούς του φασισμού, για αυτό αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις επιπτώσεις του: «έχουν τη δύναμη και τη θεσμική θωράκιση για την αντιμετώπιση των επιγόνων του ναζισμού» .

Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν το “όχι” των Ελλήνων» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

«Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».

«Ατόπημα» χαρακτήρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου την πρόσκληση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς τη Χρυσή Αυγή για την αυριανή στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΗΜΑΡ εξέδωσαν το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως δεν πρόκειται να παρευρεθούν στην παρέλαση χαρακτηρίζοντας ατόπημα την επιλογή Τζιτζικώστα να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων.

» Η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση».

Ερωτηθείς αν θα παραστεί στην παρέλαση της Δευτέρας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης απάντησε πως βεβαίως θα πάει, αλλά σε διευκρινιστική ερώτηση τι θα κάνει αν δίπλα του βρίσκονται χρυσαυγίτες βουλευτές, απάντησε «αυτό είναι θέμα. Να δούμε αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν αυτοί».

Ο κ. Τζιτζικώστας επανήλθε το πρωί της Κυριακής και με δηλώσεις του στο Mega ανέφερε τα εξής:

«Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης, μακριά απο έμενα αυτό, θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ!»

«Η πολιτική μου δεν απέχει από τη δική σας· η οικογένεια μου πολέμησε το ’40 το γερμανικό στρατό. Όμως σεβόμαστε και πρέπει να σεβόμαστε το νόμο. Αν έχει υψηλά ποσοστά η ΧΑ, είναι γιατί δεν τηρούσαμε τους νόμους»

Ως «γκάφα» χαρακτήρισε τη νέα δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα περί της πρόσκλησης που απηύθυνε προς την Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στην παρακολούθηση της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και του ζήτησε διορθωτική δήλωση.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ.Κεδίκογλου ττόνισε ότι «όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ.Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα να προβεί σε διορθωτική δήλωση».

Νωρίτερα τo Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Απ. Τζιτζικώστα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη – στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του.

Ζητάμε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη».

«Ο κ Τζιτζικώστας μάλλον ξέχασε οτι αντικατέστησε τον κ. Ψωμιάδη …ουτε τον κ Παπαγεωργοπουλο γνωρίζει ;; Απλα ντροπή» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος,ενώ συμπλήρωσε: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλούμε τον κ. Τζιτζικώστα να μην συμμετέχει στην παρέλαση , είναι προσβολή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

O ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής: «Η προκλητική στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκλεκτού της ΝΔ, κ. Τζιτζικώστα δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

»Εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων “ατοπημάτων” από στελέχη της ΝΔ, που εδώ και καιρό είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Η σιωπηρή στάση ανοχής που κρατά η κατά τα άλλα λαλίστατη ΝΔ, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει απλώς “γκάφα” την απαράδεκτη στάση του κ. Τζιτζικώστα, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί θύλακες εντός του κυβερνητικού κόμματος καλά κρατούν».

Tέλος ο κ.Τζιτζικώστας επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση στην οποία αναφέρει τα εξής:«Σε ότι αφορά το ζήτημα της δήλωσής μου σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί θέλω να διασαφηνίσω ότι: Όπως ξεκάθαρα δήλωσα και στην τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήμουν προσκεκλημένος σήμερα το πρωί, δεν υπονόησα και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση. Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ξεκάθαρης τοποθέτησής μου», σχολίασε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε:

«Το παράδειγμα που μεταχειρίστηκα ήθελε να καταδείξει ότι η μη τήρηση του νόμου και η θεσμική εκτροπή, μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με τεράστιες αρνητικές συνέπειες».

Ο κ. Τζιτζικώστας τέλος, είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στο θέμα της παρέλασης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τήρησε απόλυτα τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1488/6-10-2006), ο οποίος ορίζει ότι αποστέλλονται προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».