Υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ για «κάθε χρήση» τάχθηκε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ο πρώτος ξένος επενδυτής στη γειτονική μας χώρα, οι δύο οικονομίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένες» και προσέθεσε: «Αυτό που λέμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο αγωγός της εξαιρετικά γρήγορης ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Σκοπίων, το εννοούμε και θέλουμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μας και μπορούν να γίνουν ακόμη στενότερες. Στον ενεργειακό τομέα μάλιστα ανοίγονται νέες ευκαιρίες μετά και από τα όσα συμβαίνουν στους αγωγούς».

Οσον αφορά στο όνομα ο υπ. Εξωτερικών τόνισε: «Η θέση μας είναι αυτή που είπα στον κ. Νίμιτς όταν ήρθε τον Σεπτέμβριο, στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όταν τον είδα στη Νέα Υόρκη, στον κ. Πόποσφκι που τον έχω συναντήσει δύο φορές, μία στις Βρυξέλες και μία στη Νέα Υόρκη και στον κ. Αχμέτι, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με επισκεφθεί εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών: Εμείς αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ως εθνική πολιτική κι αυτό συνιστά μία ένδειξη πολύ μεγάλης καλοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδος. Φυσικά, το σύνθετο όνομα πρέπει να αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι τον πολιτειακό προσδιορισμό, ο οποίος δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Μιλάμε, επίσης, για ένα όνομα, το οποίο θα ισχύει για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Λοιδορία προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ» οι δηλώσεις Γκρούεφσκι

Ο ίδιος απάντησε μάλιστα στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ο οποίος είχε αποκαλέσει τη χώρα μας «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας».

Για εμας είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει μία λύση, η οποία θα είναι οριστική και η οποία θα μας επιτρέπει να προωθήσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό έχουμε προτείνει να υπογραφεί και Μνημόνιο συναντίληψης.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα το ταχύτερο δυνατό. Εχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αλλάξουμε το κλίμα, αλλά το κλίμα δεν το αλλάζεις με δηλώσεις προσβλητικές του τύπου «η Ελλάδα πρέπει να ονομάζεται πρώην οθωμανική επαρχία της Ελλάδος». Αυτό είναι ένα είδος λοιδορίας προς τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και λυπάμαι πραγματικά πάρα πολύ γι’ αυτό, ακόμη κι αν ήταν ένα ατυχές λογοπαίγνιο και δεν ήταν μια ουσιαστική πολιτική παρατήρηση. Ελπίζω πως ήταν ατυχές λογοπαίγνιο. Και, επίσης, δεν είναι δυνατό να διατυπώνεται δημόσια η θέση ότι «εμείς δεν αποδεχόμαστε κανένα όνομα που θίγει τη συνταγματική ονομασία». Άρα δεν αποδέχονται την ίδια τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών;» αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και κατέληξε: «Οφείλουμε να σεβόμαστε τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας και, βεβαίως, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας».