Με μεγάλη πλειοψηφία (235 «ναι» και 34 «παρών» επί 269 παρόντων βουλευτών) πέρασε από τη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη (στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) για την «αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, ηγετικά στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα».

Η τροπολογία προβλέπει αναλυτικά, ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική μετά το σχετικό αίτημα 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Την τροπολογία στήριξαν η κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δήλωσαν -εξηγώντας τη διαφορετική στάση τους- οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, που διαφώνησαν με την προσθήκη στην τροπολογία του άρθρου 187Α -γνωστού ως τρομονόμου-, στη βάση του οποίου «θα μπορεί να ανασταλεί στο μέλλον η χρηματοδότηση, εφόσον ασκηθεί δίωξη με αυτό το άρθρο, σε οποιοδήποτε κόμμα».

Με δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς να άρει τις επιφυλάξεις του, εξήγησε γιατί συντάχθηκε με το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που δήλωσε «παρούσα» επιμένοντας στις ενστάσεις και την κριτική που έχει ασκήσει για το συγκεκριμένο άρθρο.

«Παρών» ψήφισαν επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκης, Νίκος Σταυρογιάννης και Πάρης Μουτσινάς.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στο εξωτερικό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που συμμετείχε νωρίτερα στη συζήτηση, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίδης.

Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν τη θετική πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Στην ίδια ψηφοφορία της Βουλής, από την οποία δεν έλειψαν οι φραστικές αντεγκλήσεις και οι υψηλοί τόνοι, πέρασαν και οι δύο τροπολογίες, του υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που αφορούσαν αντίστοιχα θέματα λειτουργίας της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ) καθώς και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Στις δύο τροπολογίες «ναι» ψήφισαν οι 149 παρόντες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.

Τα 120 «όχι» ήταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ.

Η ψηφοφορία για τις δύο αυτές ρυθμίσεις ήταν επίσης ονομαστική, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.