Κραδασμούς προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του κόμματος να υπερψηφίσει την τροπολογία για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα με ψήφισμά τους, τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, καλούν το προεδρείο της ΚΟ να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην υπερψηφίσει αύριο την τροπολογία!

Τα τρία μέλη, ο Τάσος Κανταράς (Αριστερό Ρεύμα), η βουλευτής Μαρία Μπόλαρη (ΔΕΑ – Κόκκινο Δίκτυο) και Δημήτρης Μπελαντής (ανένταχτος) με δήλωση που κατέθεσαν χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ζητούν να μην υπερψηφιστεί η τροπολογία για δύο λόγους: επειδή σ’ αυτήν εμπεριέχεται το άρθρο 187Α το οποίο, όπως είπε χθες σε υψηλούς τόνους τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και κορυφαία στελέχη της μειοψηφίας (Αντ. Νταβανέλλος, Π. Κοσμάς. Γ. Σαπουνάς) αποτελεί «συνέχεια του τρομονόμου». Και επίσης, γιατί με την κίνηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μπαίνει στο κάδρο με Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Οταν είχε έρθει το άρθρο 187Α στη Βουλή το είχαμε καταψηφίσει και δικαίως», είπε ο κ. Λαφαζάνης ο οποίος διάβασε στα μέλη της ΚΕ ολόκληρο το επίμαχο άρθρο. «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να κάνουμε κωλοτούμπες!».

Στελέχη της μειοψηφίας του κόμματος τόνιζαν πως αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία τότε είναι πολύ πιθανόν οι 28 (εκπροσωπούν την αριστερή πλατφόρμα) από τους 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν της ψηφοφορίας, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένοι να παραμείνουν στην αίθουσα και να ψηφίσουν «παρών» όπως θα κάνουν οι συνάδελφοί τους του ΚΚΕ.

Από την πλευρά της ηγεσίας το γάντι σήκωσε ο Νίκος Βούτσης ο οποίος υπογράμμισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα ήταν η Χρυσή Αυγή και η αντιμετώπισή της, ενώ άφησε αιχμές για την παθητική στάση «ορισμένων όταν έριχναν ποινές τριακόσια χρόνια στους Πυρήνες της Φωτιάς». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαβεβαίωσε πως το άρθρο 187Α θα καταργηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης άρχισαν να ανεβαίνουν χθες με την τοποθέτηση του επικεφαλής της συνιστώσας Διεθνιστική Εργατική Αλληλεγγύη, Αντώνη Νταβανέλλου ότι «οι γραμμές του Συνεδρίου εξαερώνονται». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μεγάλο αυτογκόλ» την παροχή συναίνεσης στο θέμα της Χρυσής Αυγής, και «λάθος» την αποδοχή της υποψηφιότητας για τη θέση του Μπαρόζο.

Είχε προηγηθεί ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε το προεδρείο της ΚΟ για μονομερείς ενέργειες. Οπως είπε «εμείς θέλαμε η διάταξη για διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ να είναι φωτογραφική. Δεν ξέρω τι έγινε μετά και βρεθήκαμε να είμαστε με το 187Α».