Αισθητός είναι ο προβληματισμός που προξενεί στον ΣΥΡΙΖΑ η επαναφορά στην επικαιρότητα της φορολογικής υπόθεσης του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, στον οποίο το ΣΔΟΕ επέβαλε πρόστιμο για αμοιβή που είχε εισπραχθεί στο εξωτερικό και είχε εισαχθεί στην Ελλάδα με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων εξωτερικού.

Πηγές της Πλατείας Κουμουνδούρου ανέφεραν η υπόθεση είναι παλαιά, ότι δεν υπάρχει κάποιο νέο στοιχείο και ότι η ανακίνησή της εντάσσεται σε μία ευρεία προσπάθεια ηθικής απονομιμοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αφήνουν να εννοηθεί ότι τα περαιτέρω τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει ο γνωστός δικηγόρος, υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο τού έχει επιβληθεί παρανόμως.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποιείται από την Κουμουνδούρου, βάσει της οποίας ο κ. Μητρόπουλος εμφανίζεται να είναι «νομότυπος», όμως από το σημείο αυτό κι έπειτα, δεν κρύβουν ότι ενδέχεται να προκύψει και πολιτικό ζήτημα, καθώς ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός («νομότυπος») αφήνει πολλά στοιχεία ανοιχτά σε ερμηνείες και διαφοροποιείται από το «νόμιμος», που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν για την συγκεκριμένη υπόθεση στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα.

Σε σχετική δήλωσή του ο ίδιος ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε την Τρίτη:

«Είναι αληθές ότι η Δ’ ΔΟΥ Αθήνας, μετά από έκθεση του ΣΔΟΕ, παρανόμως μου επέβαλε πρόστιμο για δικηγορική αμοιβή που:

α)εισέπραξε το γραφείο μου το έτος 1999 στο εξωτερικό,

β)εισήχθη στην Ελλάδα και φορολογήθηκε με το άρθρο 38 του ν. 3259/2004 (επαναπατρισμός κεφαλαίων εξωτερικού),

γ)δηλώθηκε στη φορολογική μου δήλωση το έτος εισαγωγής (2005) και

δ)αποδόθηκε σε τρίτους σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών (Δ12Α/1115972/ΕΞ.2013/18-7-2013) για την ίδια υπόθεση αποφάνθηκε ότι απαγορεύεται η εκ νέου φορολόγηση του ως άνω ποσού, όπως συνέβη και με όλους τους συμπατριώτες μας, που κατά καιρούς επαναπάτρισαν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η υπόθεση, ως εκ τούτου, εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 70Α

ν. 2238/1994.Θέτω στη διάθεση της ελληνικής κοινής γνώμης όλα τα σχετικά έγγραφα».