Αίσθηση προκάλεσε την Τρίτη μια αποστροφή της ομιλίας του ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος στη Βουλή, όπου σε τοποθέτησή του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναφέρθηκε σε έλληνες πολιτικούς που πήγαιναν στις Βρυξέλλες «σαν ζητιάνοι».

Ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη νέα αγροτική πολιτική 2014-2020, συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της Βουλής Γιάννη Τραγάκη.

Στη συνεδρίαση ο ρουμάνος επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ευέλικτη ΚΑΠ καθώς εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν τόσο μεγάλες εκμεταλλεύσεις γης όσο και πολύ μικρές. «Εδώ χρειάζεται ευελιξία» είπε ο επίτροπος Γεωργίας και εξήγησε: «Οταν δημιουργήθηκε η ΚΑΠ στη δεκαετία του 50-60 και είχαμε έξι κράτη μέλη στην Ευρώπη και κατόπιν με νέα κράτη μέλη τότε μπορούσαμε να μιλάμε για ένα ενιαίο μοντέλο, αγροτικό μοντέλο, με ορισμένες εξαιρέσεις από τον κανόνα. Με τα 28 κράτη μέλη δεν είναι δυνατόν, θα ήταν καθαρή τρέλα να λέμε ότι όλα αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες, ότι όλα εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο παντού σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές και να έχουμε 28 κράτη μέλη και 28 χώρες να αντιδρούν».

Ο ίδιος, απευθυνόμενος προς τους έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, στάθηκε στις επιπτώσεις που έφερε στην ΚΑΠ η διεύρυνση της ΕΕ. «Αυτή η διεύρυνση άλλαξε πολύ τα δεδομένα στην Ευρώπη και επιτρέψτε μου να σας πω, πιστεύω ότι αυτό είναι για το καλό της Ελλάδας γιατί μέχρι αυτή τη μεταρρύθμιση οι μικροί κλήροι δεν είχαν αναγνωριστεί στην ΚΑΠ. Το βασικό μοντέλο ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση, εμπορική εκμετάλλευση που παράγει για την αγορά, που διευρυνόταν από 10 εκτάρια σε 100 εκτάρια παρόλο που ήταν μια οικογενειακή εκμετάλλευση και όπως είπαν ορισμένοι από εσάς με ομαδοποίηση παραγωγών ή πολύ μεγάλους συνεταιρισμούς και η Ελλάδα βρισκόταν στο περιθώριο όλων αυτών και έπρεπε πάντα η Ελλάδα να ζητάει εξαιρέσεις από το κανόνα για να μπορέσει να στηρίξει τη γεωργία της».

Σε εκείνο το σημείο της ανάλυσής του και δεχόμενος κριτική από μερίδα βουλευτών για τη νέα ΚΑΠ ο Ντάτσιαν Τσιόλος είπε απευθυνόμενος στα μέλη των δύο επιτροπών: «Τώρα μου λέτε όμως ότι «δεν συμφωνούμε με τη νέα ΚΑΠ». Θέλετε πάλι να έχουμε το ενιαίο μοντέλο με μια μορφή εκμετάλλευσης, μέση εκμετάλλευση, και οι υπόλοιπες θα πρέπει να είναι αντικείμενα εξαιρέσεων σαν να λέμε ότι γίνεται ανοχή για εσάς και πάντοτε να πηγαίνατε στο Συμβούλιο και να ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν αυτό το κυρίαρχο μοντέλο. Να ζητάτε σαν ζητιάνοι εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας. Αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε τώρα και να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προσέγγιση».

«Πολλοί βουλευτές συνεχάρησαν τον επίτροπο Τσιόλος»

Ο επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης δήλωσε πάντως ότι η δήλωση του Ντάτσιαν Τσιόλος «παρερμηνεύτηκε» και διαβεβαίωσε πως οι επαφές έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα».

«Ο επιτροπος Τσιόλος, ήρθε στη χώρα μας, όπως τόνισε ο ίδιος, σαν φίλος της Ελλάδας και με «γεμάτα χέρια» , αφού η χώρα μας θα αποκομίσει από την Κοινή Αγροτική Πολιτική 20 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020», ανέφερε ο Πάνος Καρβούνης.

«Κατά τη συζήτηση με τους έλληνες βουλευτές, η οποία εκτυλίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα δεν συγκράτησα τον χαρακτηρισμό «ζητιάνοι» που του αποδίδεται στην ελληνική μετάφραση, αφού ο επίτροπος εκφραζόταν στα γαλλικά και παρακολουθούσα τις απαντήσεις που έδινε σε αυτή τη γλώσσα. Θέλω πάντως να υπογραμμίσω ότι οι απαντήσεις που έδωσε ο επίτροπος ήταν επί της ουσίας και πλήρεις σεβασμού προς τους έλληνες βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων τον συνεχάρησαν μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Ο επίτροπος εξήγησε ότι η αναμόρφωση της ΚΑΠ είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα διότι οι μικροί κλήροι που χαρακτηρίζουν την ελληνική γεωργία μπορούν πλέον να τυγχάνουν άμεσης χρηματοδότησης, γεγονός που απαλλάσσει τη χώρα μας από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, για χρηματοδότηση κατ’ εξαίρεση των μικρών κλήρων».