Το Grecovery –η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας –θα είναι το νέο σύνθημα καθώς το Grexit έχει παρέλθει, λέει στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, ο οποίος τάσσεται εναντίον ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς αυτό «θα έκαμπτε την εμπιστοσύνη των αγορών». Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πιστεύει πως τόσο το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού όσο και το φαινόμενο της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα «θα ξεφουσκώσει βίαια, όπως συνέβη παντού». Εξάλλου, σημειώνει, «η δημοκρατία πρέπει να αποδέχεται έναν βαθμό σκεπτικισμού».
«Εκανε τη χώρα του μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην ευρωζώνη», είπε για τον Β. Σούσελ καλωσορίζοντάς τον την περασμένη Παρασκευή στο Ιδρυμα Καραμανλή ο Πέτρος Μολυβιάτης. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος δεν είχε άδικο. Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας (2000-2007) έμεινε στην Ιστορία ως μεταρρυθμιστής που προώθησε τομές στην αυστριακή οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, στιγματίστηκε ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα καθώς έσπασε το ταμπού της συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά, σχηματίζοντας δύο φορές κυβέρνηση με το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέοργκ Χάιντερ.

Ο Αυστριακός που μιλάει με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Ανγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι παρά τις δυσκολίες η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ένα… success story. Οπως το θέτει, «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κοιτάξτε πόσο δρόμο διανύσαμε από τότε». Πιστεύει ακόμη ότι οι λαοί είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού τροφοδοτείται από τις εθνικές πολιτικές και όχι από τη συνταγή της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο, την οποία, όπως λέει, βρίσκει «πολύ καλή».

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. «Δεν αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς. Εμείς αποφασίζουμε. Και η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα άργησε πολύ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες έπρεπε να είχε κάνει εδώ και χρόνια», αναφέρει. Και προσθέτει: «Ο ευρωσκεπτικισμός οφείλεται σε ακριβώς τέτοιες πολιτικές, των κυβερνήσεων. Και είναι λογικό την ώρα που η ΕΕ προχωρά στο επόμενο επίπεδο να υπάρχει διαμαρτυρία. Ομως κυριαρχεί και η αντίληψη ότι για όλα φταίνε οι άλλοι, οι Ευρωπαίοι. Προφανώς και έγιναν λάθη στην αρχή, αλλά δεν υπήρχε κανένα σενάριο για αυτή την κρίση».

Στην ομιλία του ο Β. Σούσελ επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Εξέφρασε μάλιστα τον θαυμασμό του για την κυβέρνηση Σαμαρά καθώς, όπως σημείωσε, «ξέρω τι σημαίνει να διανύεις την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, να μειώνεις τους μισθούς σε επίπεδο 40% και να έχεις ανεργία 27%. Είναι μια δύσκολη και σκληρή μάχη». Θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της μεγαλύτερης απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για έργα, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αναπτύξει τον τουριστικό τομέα. Λέει μάλιστα ότι «ήταν πολύ έξυπνη η κίνηση του Σαμαρά να προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ. Μην ξεχνάτε ότι οι επενδύσεις έρχονται από επενδυτές που έχουν συμφέροντα σε μια χώρα». Πιστεύει, πάντως, ότι ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους «είναι λάθος, γιατί θα κάμψει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών».

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Και οι ευρωεκλογές; Αν γεμίσει η Ευρωβουλή από… Μπέμπε Γκρίλο και Χρυσή Αυγή; Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας είναι από τους λίγους Ευρωπαίους που δεν βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. «Δεν ανησυχώ. Εχω εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να έχουν δουλειά, να έχουν μέλλον τα παιδιά τους. Δεν είναι φασίστες. Είμαι πεπεισμένος ότι τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων αντιλαμβάνονται τι πρέπει να γίνει». Αισιόδοξος εμφανίζεται και για το θέμα της Χρυσής Αυγής, η οποία πιστεύει ότι συγκεντρώνει ψήφο διαμαρτυρίας. «Αυτά έρχονται και παρέρχονται. Κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Δείτε το Κόμμα των Πειρατών στη Γερμανία. Στις προηγούμενες εκλογές πήραν 10% και τώρα είναι ασήμαντοι. Ολα αυτά τα κόμματα συμπιέζονται βίαια». Εξάλλου, όπως λέει, «και η δημοκρατία πρέπει να αποδεχθεί έναν βαθμό σκεπτικισμού. Ομως, πρέπει η άλλη πλευρά να δείξει υπευθυνότητα. Οι λαϊκιστικές φωνές είναι δυνατές, αλλά πρέπει οι φωνές της λογικής να ακουστούν πιο δυνατά και να εξηγήσουν ποια είναι η εναλλακτική».

Για τη συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέοργκ Χάιντερ, η οποία του στοίχισε «εμπάργκο» από τους ευρωπαίους ηγέτες (με πρωτεργάτη τον Ζακ Σιράκ) που αρνούνταν ακόμη και να του απευθύνουν τον λόγο στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, ο Σούσελ δεν είναι καθόλου απολογητικός. Χωρίς δισταγμό απαντά ότι δεν μετανιώνει και πως αν χρειαζόταν θα το ξαναέκανε. Οπως τονίζει, «μου το επέβαλαν οι περιστάσεις, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες αρνήθηκαν να με στηρίξουν και εγώ δεν ήθελα να πάω πάλι σε εκλογές. Αλλά το κόμμα του Χάιντερ βούλιαξε έπειτα από αυτό. Δεν μπόρεσαν να ισορροπήσουν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση με όσα πρέσβευαν στο εσωτερικό του κόμματος».

Ποιος είναι

Ο Βόλφγκανγκ Σούσελ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1945 και σπούδασε νομικά. Εκλεγόταν βουλευτής από το 1975 ώς το 1989. Υπουργός Οικονομικών (1989-1995) στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του Σοσιαλδημοκράτη Φραντς Βρανίτσκι, το 1995 εξελέγη επικεφαλής του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια χρονιά ορκίστηκε αντικαγκελάριος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, θέσεις που κράτησε και στις πέντε κυβερνήσεις Βρανίτσκι. Στα ίδια πόστα παρέμεινε και την περίοδο 1997-2000 στην κυβέρνηση τού επίσης Σοσιαλδημοκράτη Βίκτορ Κλίμα. Καγκελάριος της Αυστρίας για επτά συναπτά έτη (2000-2007), ο Σούσελ επέλεξε τη συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντερ δύο φορές, το 2000 και το 2002. Ως καγκελάριος παρέλαβε την προεδρία της ΕΕ το 2006 και παρουσία της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Αυστρία θα προχωρήσει “χέρι με χέρι με τη Γερμανία”. Το 2011 αποσύρθηκε από την πολιτική λόγω κατηγοριών για διαφθορά.