Μπορεί στην Κουμουνδούρου να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός προς όλα τα στελέχη για τον φόβο προβοκάτσιας, στα γραφεία του κόμματος όμως έχουν να διαχειριστούν μια πιο απτή και δύσκολη κατάσταση: τις επόμενες ημέρες θα γίνει το δικαστήριο για μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω, τα οποία πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα των διοδίων κυρίως το 2011.

Ο πολιτικός πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το γεγονός ότι μεταξύ των 5-6 πολιτών που καλούνται να πληρώσουν έως και 500.000 ευρώ για «φθορά ξένης περιουσίας» στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα διόδια είναι μεσαία στελέχη του κόμματος, όπως μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών και υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα στελέχη αυτά κατηγορούνται και αντιμετωπίζουν και ποινικές και αστικές ευθύνες για το βίαιο άνοιγμα των διοδίων στο Καπανδρίτι το 2011 προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το Μνημόνιο και την επιβολή διοδίων.

Η Επιτροπή Αγώνα Δεν Πληρώνω Βόρειας Αττικής, με στελέχη κυρίως από τον Δήμο Ωρωπού, συνήθως έκανε μια ανοιχτή συνέλευση σε καφετέρια της περιοχής και στη συνέχεια μια αυτοκινητοπομπή πήγαινε αιφνιδιαστικά στα διόδια, άνοιγε τις μπάρες για κάποια ώρα. Στη συνέχεια αποχωρούσαν πάλι ως αυτοκινητοπομπή μέσα σε κορναρίσματα και επευφημίες από τους οδηγούς ΙΧ που περνούσαν εκείνη την ώρα χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο.

n Τρεις νέες δικογραφίες που αφορούν 54 άτομα σχηματίζονται από τις Αρχές για επεισόδια που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες στη Χαλκιδική και συνδέονται με τις αντιδράσεις για τα μεταλλεία χρυσού.