Τις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας όπως αυτές εκφράζονται από την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας επανέλαβε από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο κ. Μπαγίς απευθυνόμενος σε πλήθος εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας χθες στο εντευκτήριο της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, μίλησε ευθέως για το δικαίωμα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών της μειονότητας (μουφτήδες) από την ίδια, αντιπαραβάλλοντας το σημερινό καθεστώς των διορισμένων από την πολιτεία μουφτήδων σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο, με την τουρκική υπηκοότητα που δόθηκε σε 15 ελληνορθόδοξους αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ώστε να μπορούν να εκλέγουν τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άδεια που δόθηκε ύστερα από 88 χρόνια, όπως είπε, για να μπορεί να ιερουργεί στην Παναγία Σουμελά του Πόντου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην επιστροφή του ακινήτου του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πρόσφατο άνοιγμα του ελληνικού δημοτικού σχολείου της Ιμβρου. Επίσης σημείωσε ότι το τουρκικό κράτος τα τελευταία χρόνια επέστρεψε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας ακίνητα συνολικής αξίας 3 δισ. τουρκικών λιρών. Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι η Τουρκία προέβη σε αυτές τις παραχωρήσεις προς τις μειονότητες στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό και όχι στη λογική της εφαρμογής οποιασδήποτε αμοιβαιότητας.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι Σαμαράς και Ερντογάν θα βρουν κοινό βηματισμό για την επίλυση των διμερών ζητημάτων.

Για τα τζαμιά:Ο κ. Μπαγίς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πάγιο αίτημα της Τουρκίας για ανέγερση τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη