Με το βλέμμα στην ένωση δυνάμεων στον τομέα της ενέργειας –δεδομένου μάλιστα του ενδιαφέροντος ισραηλινών εταιρειών για σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα –και στις νέες ισορροπίες που μπορεί να διαμορφώσει στην Ανατολική Μεσόγειο η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ αναχωρεί σήμερα για την Ιερουσαλήμ ο Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από δεκαμελές υπουργικό κλιμάκιο.

Η αυριανή πρώτη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, του οποίου θα προεδρεύσουν από κοινού ο έλληνας και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός αποτελεί, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, που άρχισε πριν από τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, έλεγαν οι ίδιες πηγές, δεδομένης της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή, η επιβεβαίωση της συμμαχίας με το Ισραήλ έχει τη δυναμική να αναδείξει την Ελλάδα σε πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράφουν Αθήνα και Τελ Αβίβ θα υπάρχουν σαφείς αναφορές στον «άξονα σταθερότητας» στην περιοχή που συγκροτούν η Ελλάδα, το Ισραήλ και τρίτες χώρες (η Κύπρος).

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, παρά τις δέκα συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν αύριο μεταξύ οκτώ υπουργών από αμφότερες τις πλευρές, το βάρος φαίνεται να δίνεται ακόμη μία φορά στον τομέα της ενέργειας. Αθήνα και Τελ Αβίβ αναγνωρίζουν ότι ο ορυκτός πλούτος στην Ανατολική Μεσόγειο από τη μια και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες που αρχίζουν στην Ελλάδα από την άλλη λειτουργούν καταλυτικά για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας.

ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Αυγούστου η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων. Παρότι το ένα μέρος της συμφωνίας αναφέρεται στην πιθανότητα δημιουργίας ενός μελλοντικού αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, αύριο στο Τελ Αβίβ αναμένεται να υπογραφεί νέα συμφωνία η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα ενισχύει και θα εξειδικεύει την ενεργειακή συνεργασία και σε διμερές επίπεδο.

Ηδη η ισραηλινή εταιρεία Ratio Oil Exploration, η οποία έχει το 14% των ερευνών στο γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναλάβει από κοινού με την ελληνική Energeian Oil τις έρευνες στον Θερμαϊκό Κόλπο και τον Κόλπο του Ορφανού. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η εν λόγω αίτηση και δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε εντός του επόμενου τριμήνου να κατατεθεί το σχετικό ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι στα μέσα του 2014 θα ανοίξουν οι διαδικασίες διαγωνισμού για 10-15 οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι βλέπει ιδιαίτερα θετικά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ισραηλινών εταιρειών για αυτά τα οικόπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά. Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν εκτός από τους υπουργούς και 120 επιχειρηματίες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ.