Κομβικό σημείο σε επίπεδο συμβολισμών αλλά και ουσίας θεωρείται από αμφότερες τις πλευρές η μεγάλη πυρκαγιά στη Χάιφα, η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ. Είναι Δεκέμβριος του 2010 και αργά το βράδυ συνεργάτης του έλληνα πρωθυπουργού δέχεται τηλεφώνημα από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ζητά ελληνική συνδρομή, η οποία αποστέλλεται άμεσα. Ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη απογειώνονται με ταχύτητα εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα. Διπλωματική πηγή σημειώνει ότι τα ελληνικά αεροσκάφη κατάφεραν να «σηκωθούν» πριν από τα τουρκικά. Αυτά έφθασαν στο όρος Καρμέλ αφού η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναλαμβάνει ρόλο λομπίστα υπέρ της Ελλάδας. Σε συναντήσεις του καλεί ευρωπαίους αξιωματούχους και αμερικανούς γερουσιαστές να στηρίξουν την Ελλάδα στην οικονομική της ανάκαμψη. Οι σχετικές ανακοινώσεις διανέμονται από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο σε μια περίοδο που η Αθήνα αναζητεί συμμαχίες, αλλά δεν εξασφαλίζει δημόσιες δηλώσεις στήριξης. Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον Ιούλιο του 2011 τον απόπλου από τα λιμάνια της σκαφών που θα συμμετάσχουν στον στολίσκο προς τη Γάζα «ζεσταίνει» ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς.

Το Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει λίγο αργότερα, αλλά οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν το επιτρέπουν. Η προσέγγιση παγώνει επί κυβέρνησης Παπαδήμου και αρχίζει να ξαναζεσταίνεται το φθινόπωρο του 2012. Δεν αποτελεί, όμως, προτεραιότητα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις στην αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και στην ψήφιση των μέτρων για τη δόση-μαμούθ του περασμένου Νοεμβρίου.

Το τάιμινγκ δεν βοηθά. Είναι η εποχή που οι Παλαιστίνιοι δίνουν διπλωματική μάχη για να αναγνωριστούν με την ιδιότητα του κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αποφασίζει να στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο επιβάλλουν αυτή τη στάση. Οι Ισραηλινοί δυσφορούν, αλλά συνεχίζουν να πιέζουν για την εμβάθυνση της συνεργασίας. Ακολουθούν οι εκλογές στο Ισραήλ και οι ανταλλαγές επισκέψεων υπουργών αραιώνουν. Η Αθήνα, ωστόσο, έχει ανοικτή επαφή με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι. Εκεί το μήνυμα είναι ένα και είναι ηχηρό: «Κάντε κάτι με τη Χρυσή Αυγή». Το ίδιο μήνυμα απευθύνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ τον περασμένο Μάιο για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει επισκεφθεί το Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2011 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη έχει επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του, ενώ διατηρεί μακρόχρονη φιλία με τον πρόεδρο της American Jewish Committee Ντέιβιντ Χάρις. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στη Συρία και η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν νέο παράθυρο ευκαιρίας για την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την επανενεργοποίηση του άξονα με το Ισραήλ. Προς αυτό συνηγορεί και η νέα άνοιξη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η οποία επισφραγίστηκε με τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο τον περασμένο Αύγουστο. Την ημέρα που ο Αντώνης Σαμαράς συναντιόταν με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, στη Λευκωσία ο Γιάννης Μανιάτης υπέγραφε για λογαριασμό της Ελλάδας την τριμερή συμφωνία για ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ο συμβολισμός μιλά από μόνος του.