Τη λύση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής αντί του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών φαίνεται πως προκρίνει η κυβέρνηση, την ώρα που το θέμα της αντιμετώπισης της δράσης της Χρυσής Αυγής πυροδοτεί ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Εξ αυτού του λόγου ο Πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επισκέπτονται το μεσημέρι τον Κάρολο Παπούλια προκειμένου να επισημοποιήσουν –όπως όλα δείχνουν –τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή, χωρίς όμως να μειωθεί ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο προσέτρεξαν άλλωστε χθες οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ ζητώντας του να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να παγώσει προς το παρόν την προοπτική μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών –κάτι για το οποίο παίρνει εμφανείς αποστάσεις το ΠΑΣΟΚ –έγινε αισθητή από νωρίς, όταν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης σχολίαζαν ότι οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου σε υποθέσεις στις οποίες έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και στις οποίες εμπλέκονται βουλευτές, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, «ουδέν ουσιαστικό θα προσφέρει».

Μάλιστα και ο ίδιος ο υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου φέρεται να εκτιμά ότι είναι άκαιρη η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα της ΧΑ, καθόσον μπορεί, όχι αδίκως, να εκληφθεί ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η απροθυμία του Μαξίμου για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο εξέφρασε την θλίψη του διότι «ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του φασισμού» και ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ναζιστικό κόμμα.

Στο ίδιο πνεύμα αλλά πιο κομψά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε στην Ηρώδου του Αττικού μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Παπούλια ότι «υπάρχει κωλυσιεργία ή και άρνηση», υπαινισσόμενος μικροκομματικούς υπολογισμούς εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κατηγορώντας τον ότι διαστρεβλώνει την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, αφού δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση στη Βουλή.

Κριτική τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πάντως το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας πως την εποχή που άλλα πολιτικά κόμματα αδιαφορούσαν και άλλα «έκλειναν το μάτι» στη Χρυσή Αυγή το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε με τη ΔΗΜΑΡ πρόταση νόμου για τους κήρυκες και αυτουργούς της βίας.

Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει πως οι γραμματείς της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αρνήθηκαν να δεχθούν συνάντηση του γραμματέα ΠΑΣΟΚ για διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης και τονίζει ότι δεν μπορεί το αίτημα του προέδρου να απαντάται αρνητικά μέσω κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει θετική στις προτάσεις Σύγκλησης του Συμβουλίου των Αρχηγών και συμφωνεί απόλυτα και με τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ με επιστολή στους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών ζητεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση των μαθητών για τη Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στη Βουλή υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες μπορεί να γίνει συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και γι’ αυτό προτείνει να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.