Σπίθα δίπλα στην εθνική μπαρουταποθήκη αποτελούν οι δύο χρυσαυγίτικες μαχαιριές στον 34χρονο Παύλο Φύσσα, που ματώνουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η οσμή του θανάτου που συνοδεύει από χθες τη δράση της Χρυσής Αυγής αφύπνισε την κυβέρνηση και οδηγεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με στόχο τα τάγματα εφόδου του κόμματος του Μιχαλολιάκου να αντιμετωπίζονται στο εξής ως εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, παρά την ηχηρή και ομόθυμη καταδίκη της στυγερής δολοφονίας από τα κόμματα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, το βήμα πολιτικής συναίνεσης απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα παραμένει μετέωρο, καθώς η ΝΔ στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γενικότερο κλίμα έντασης, επιμένοντας στη θεωρία των δύο άκρων, ενώ η Κουμουνδούρου απορρίπτει οποιαδήποτε σύμπραξη με τον κυβερνητικό συνασπισμό και κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου ότι έως χθες ανεχόταν την ακροδεξιά βία.

Το άγριο έγκλημα στην Αμφιάλη με τη χρυσαυγίτικη σφραγίδα προκάλεσε ισχυρό σοκ στον πολιτικό κόσμο και σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Από το κυβερνητικό επιτελείο εστίασαν άμεσα στα πολιτικά χαρακτηριστικά της δολοφονίας και εξέπεμψαν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρεί πλέον σε πόλεμο με τη νεοναζιστική Ακροδεξιά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Το πρώτο σήμα διαβιβάστηκε χθες το μεσημέρι με την εισαγγελική έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (οι οποίες «κλείδωσαν» κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου) η Χρυσή Αυγή θα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως εγκληματική-παραστρατιωτική οργάνωση και τα μέλη της που θα παρανομούν, είτε ως άμεσοι δράστες είτε παρακινώντας σε παρανομίες, θα έχουν αυστηρότερη ποινική αντιμετώπιση.
Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου αποδέχεται πλέον μια νομοθετική παρέμβαση που είχε απορρίψει τον περασμένο Μάιο, ενώ στόχος είναι οι σχετικές διατάξεις να ψηφιστούν έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ποινικοποίηση της δράσης της Χρυσής Αυγής περνά μέσα από αλλαγές του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα «περί εγκληματικής οργάνωσης» και του άρθρου 195 «περί συγκρότησης ένοπλης ομάδας». Με τις τροποποιημένες διατάξεις η Αστυνομία θα έχει πλέον τη δυνατότητα να συλλαμβάνει ακόμη και ομάδα πολιτών που κινείται με στολές παραλλαγής (όπως τα τάγματα εφόδου που παρέταξε η Χρυσή Αυγή στον Μελιγαλά), ενώ επιδιώκεται στις επιβαρυντικές περιστάσεις να εμπίπτουν και οι ομάδες που προκαλούν έκτροπα, ακόμη κι αν δεν φέρουν όπλα.
Για το ζήτημα ο κ. Σαμαράς είχε χθες συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ δόθηκαν εντολές για συστηματικό έλεγχο των χρυσαυγίτικων οργανώσεων, με ενεργοποίηση και των εισαγγελικών Αρχών.
Ιδιαίτερα θορυβημένα εμφανίζονται τα κυβερνητικά στελέχη και από τον απόηχο της δολοφονίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ανησυχία αυτή μάλιστα εντάθηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος αποφάσισε να μεταβεί στο σημείο της δολοφονίας, αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κερατσίνι.

Για το κλίμα που δημιουργείται στο ευρωπαϊκό πεδίο συναγερμός σήμανε από τις δηλώσεις του επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος συνέστησε στην κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και έθεσε ζήτημα επάρκειας της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Την ενόχλησή του από την παρέμβαση Σβόμποντα άφησε, ουσιαστικά, να διαφανεί με την απαντητική δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

Πεδίο συνεννοησης. Την ίδια ώρα, επιτελικά κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την αισιοδοξία ότι η σύνεση θα πρυτανεύσει και οι δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου θα μπορέσουν να βρουν ένα μίνινουμ πεδίο συνεννόησης που θα οδηγήσει στο περιθώριο το νεοναζιστικό μόρφωμα –παρά τη σύγκρουση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που κορυφώθηκε με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Την εκτίμησή τους ενίσχυε η ηχηρή καταδίκη της στυγερής δολοφονίας, η οποία –όπως έλεγαν –δεν αφήνει περιθώρια για μια στάση που θα μπορούσε να κριθεί ως ανεκτική και θα έδινε διέξοδο στο κόμμα του Μιχαλολιάκου. Σαφές μήνυμα για σύμπλευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου φρόντισε να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καταλογίζοντας αδράνεια στο πολιτικό σύστημα: «Για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών –και άμεση. Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα, στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» τη Χρυσή Αυγή και διεμήνυσε ότι «το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί», ενώ νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου είχε καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις «να υψώσουν φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας».

Μπροστά στον αποτροπιασμό και στην οργή, το στυγερό έγκλημα καταδίκασε και ο Νίκος Μιχαλοκιάκος, ενώ άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής υποστήριζαν ότι «δεν θα απολογείται το κόμμα για τις ενέργειες ενός ημιπαράφρονα». Πάντως νωρίτερα χθες στη Βουλή ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης είχε υποστηρίξει ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα του.