Να εξετάσει την «πιθανότητα απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής» ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, προσθέτοντας ότι «η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι απαράδεκτη» αν η κυβέρνηση «δεν σταματήσει τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής».

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χάνες Σβόμποντα έκανε λόγο για «απαράδεκτη από κάθε άποψη ενέργεια».

«Το μίσος ξενοφοβικών μελών της Χρυσής Αυγής φτάνει μέχρι το να σκοτώσει πολιτικούς αντιπάλους. Είναι σοκαριστικό και απαράδεκτο από κάθε άποψη αυτό το περιστατικό σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι θανατηφόρες επιθέσεις σε ξένους και αριστερούς δεν θα λύσουν το πρόβλημα των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να καταλήξουν σε σοβαρές προτάσεις για το πώς θα σταματήσουν αυτές τις εξτρεμιστικές επιθέσεις, συμπεριλαμβάνοντας την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος» είπε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορέσουν να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σβόμποντα, ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, καθ’ ύλην αρμόδιος για την ελληνική προεδρία της ΕΕ, τόνισε:

«Προφανώς ο κ. Σβόμποντα εννοεί ότι τα όργανα της ΕΕ, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μετέχει στην τρόικα μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένα όριο δημοκρατικής αντοχής των κοινωνιών των κρατών-μελών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής. Οι απροκάλυπτα ναζιστικές και εγκληματικές συμπεριφορές επιχειρούν να ψαρέψουν και στα θολά νερά των επιπτώσεων της κρίσης, πίσω από τις οποίες κρύβονται άνθρωποι που ούτως ή άλλως πίστευαν και πιστεύουν βαθιά στη βία και πριν και μετά την κρίση. Η ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα θεσμικά μέτρα και ζητά από την ελληνική Δικαιοσύνη να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάζουμε, λοιπόν, τη δήλωση του κ. Σβόμποντα, ως μια δήλωση στήριξης που πρέπει να πάρει πρακτικά και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά»