«Ιδιαίτερα εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, ο απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στις ίδιες δηλώσεις, αποκάλεσε «βαθιά εθνικό και για τις δύο πλευρές» το ζήτημα της ονομασίας.

Οπως παρατήρησε ο κ. Νίμιτς, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και επί της τελευταίας πρότασης που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν σαφέστατη.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι, σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του, καθώς και ότι, από την προσωπική του εμπειρία, γνωρίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί χειρίζονται το θέμα με διαφορετικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες επιστολές των δύο πρωθυπουργών, τόνισε ο κ. Νίμιτς, μιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται οιονδήποτε σχολιασμό.

Παρατήρησε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι πρέπει και οι δυο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου, όπως είπε, να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δύο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό, όπως η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κληθείς, τέλος, να «αποκαλύψει» περισσότερα για το πλαίσιο των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την Τρίτη, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών των δύο πρωθυπουργών Νίκολα Γκρούεφσκι και Αντώνη Σαμαρά απέδειξε ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων παραμένει μεγάλο. Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιδιώκει να επιτύχει έναν πολιτικό διάλογο, ενδεχομένως με μία συνάντηση των δύο ηγετών, κάτι που δεν θέλει η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, επανέρχεται στη στρατηγική της εκμετάλλευσης του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί στην Επιτροπή για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επ’ αυτού έστειλε σχετική επιστολή στον επίτροπο με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Η Αθήνα επιμένει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο, ωστόσο πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος της κόπωσης των εταίρων από το εν λόγω ζήτημα.