Αποκλεισμένη για μία ακόμη χρονιά θα είναι η Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης. Παρότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα περιοριστεί αύριο σε λίγες ώρες το πρωί και τα συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα, οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου θα είναι κλειστοί από τις 2 το μεσημέρι και μετά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα απαγορευτεί σε 14 κεντρικούς δρόμους, από τη Μ. Μπότσαρη έως την 28ης Οκτωβρίου και τη Λαγκαδά και από την παραλιακή λεωφόρο έως την Αγίου Δημήτριου. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι να ολοκληρωθούν τα συλλαλητήρια και η κυκλοφορία θα διεξάγεται περιφερειακά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.Από σήμερα το πρωί εξάλλου και έως το απόγευμα της Κυριακής απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων σε 15 δρόμους που βρίσκονται γύρω από τα επίμαχα σημεία, δηλαδή τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Τα συλλαλητήρια. Τον χορό των κινητοποιήσεων ενόψει της 78ης ΔΕΘ ανοίγουν σήμερα οι ένστολοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στις 5 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, εξάλλου, θα συμμετάσχουν και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου που οργανώνει η ΓΣΕΕ.

Ανήμερα των εγκαινίων, λίγες ώρες μετά την επίσημη τελετή, στις 6 το απόγευμα, έχουν προγραμματιστεί τέσσερα συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ έχουν οργανώσει συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, στην οποία θα δώσει το «παρών» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενης από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν αρχικά στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία, και στη συνέχεια θα ενωθούν με το βασικό μπλοκ των συνδικαλιστικών σωματείων.

Τα υπόλοιπα τρία συλλαλητήρια οργανώνουν το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.