Τρέχουν στα υπουργεία οι διαδικασίες για την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καταργούνται υπηρεσίες και θέσεις για την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας. Οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προκειμένου στη συνέχεια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων και να επιλεγούν για διαθεσιμότητα όσοι θα συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία.

Αντιστοίχως, στις περιπτώσεις υπαγωγής σε διαθεσιμότητα ολόκληρων κλάδων υπαλλήλων, όπως οι δημοτικοί αστυνομικοί, θα πρέπει να εκδοθούν σχετικές διαπιστωτικές πράξεις για το σύνολό τους και στη συνέχεια και ατομικές πράξεις υπαγωγής σε διαθεσιμότητα. Μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την εξαίρεση συγκεκριμένων κατηγοριών (π.χ. πολύτεκνοι, υπάλληλοι με αναπηρία) και την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Παράλληλα, για όσους υπάγονται σε διαθεσιμότητα θα τρέξει το ξεσκόνισμα των φακέλων τους ώστε να εντοπιστούν όσοι έχουν διοριστεί με πλαστά πιστοποιητικά. Στελέχη του Δημοσίου ανέφεραν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών μπορεί να αποτελέσει έκπληξη, παραπέμποντας σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας στους πέντε δημοτικούς αστυνομικούς έχει δηλώσει κάποιο ψευδές στοιχείο.

Στοίχημα για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτελεί και η συγκέντρωση στοιχείων για τα κενά σε υπουργεία και άλλους φορείς. Μόνον με τον έγκαιρο εντοπισμό τους θα μπορέσει να εφαρμόσει το σχέδιο κινητικότητας μέρους των διαθεσίμων.