«Παίζεται» εθελουσία στο Δημόσιο

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο ανεβαίνει ο πυρετός για το δεύτερο μέρος της διαθεσιμότητας

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2013 08:00 |
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας
«Παίζεται» εθελουσία στο Δημόσιο
Στο φουλ βάζει τις μηχανές μετά τον Δεκαπενταύγουστο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να εντοπίσει ποιοι από τους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι αυτοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν συμβάλλοντας, αντιστοίχως, στον στόχο των 12.500 διαθεσίμων ή των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους.
Εχοντας καλύψει τους πρώτους 12.500 από υπουργεία και δήμους, θα πρέπει στο δεύτερο κύμα, μαζί με την αξιολόγηση των δήμων, να περάσει και στη φάση των συγχωνεύσεων άλλων φορέων, ώστε να προκύψει πλεονάζον προσωπικό για διαθεσιμότητα.
Στελέχη του Δημοσίου σημείωναν ότι στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού δεν αρκούν μόνον οι δράσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα πρέπει, όπως έλεγαν, να κινητοποιηθεί το σύνολο των υπουργείων προκειμένου να υποδείξουν τους φορείς μετά την αποτύπωση του έργου που επιτελούν και της αναγκαιότητας συνέχισης ή μη της λειτουργίας τους.

ΕΞΟΔΟΣ. Οπως έχει αποφασιστεί, μέρος του προσωπικού από φορείς που θα συγχωνευθούν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ τους απασχολουμένους σε καταργούμενους φορείς περιμένει αυτομάτως η έξοδος από το Δημόσιο.
Σε εκκρεμότητα παραμένει εάν κατά τη διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα περιληφθεί εντός του έτους και κάποιος μεγάλος φορέας, τύπου ΕΡΤ, ή η λύση αυτή θα χρησιμοποιηθεί το επόμενο έτος, οπότε και πρέπει να γίνουν άλλες 11.000 απολύσεις υπαλλήλων.
Η επιλογή αυτή θα γίνει από το Μαξίμου, αλλά συναρτάται σε μεγάλο βαθμό και με το κατά πόσο η τρόικα θα αποδεχθεί τελικώς στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου να υπολογιστούν στις απολύσεις και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν με προσωρινή διαταγή και οι υποθέσεις των οποίων θα εκδικαστούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Σε περίπτωση που περιληφθούν θα καλύψουν ένα πολύ σημαντικό μέρος των 4.000 απολύσεων και έτσι η κατάργηση μεγάλου φορέα μπορεί να παραπεμφθεί για αργότερα. Οι πρώτες συζητήσεις είχαν πάντως στο επίκεντρο φορείς της αμυντικής βιομηχανίας.
Ανοικτό παραμένει και το θέμα που αφορά ενδεχόμενη προώθηση μιας ρύθμισης για εθελούσια έξοδο δημοσίων υπαλλήλων. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει εμφανιστεί θετική έναντι μιας τέτοιας ρύθμισης, η οποία είχε περιληφθεί σε νομοσχέδιο επί των ημερών Μανιτάκη αλλά δεν πέρασε ποτέ από τη Βουλή λόγω ανασχηματισμού.
Οπως είχε συμφωνηθεί και με την τρόικα, θα δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους που υπάγονται σε διαθεσιμότητα να αναγνωρίσουν έως τρία πλασματικά έτη ώστε να αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το Δημόσιο.
Εκτιμήσεις του υπουργείου ανέφεραν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση των υπαλλήλων σε μια τέτοια ρύθμιση, καθώς αποφεύγουν το ρίσκο να μετακινηθούν σε άλλο φορέα έως τη συμπλήρωση του οκταμήνου της διαθεσιμότητας και τελικώς να απολυθούν, χάνοντας έτσι και τη δυνατότητα άμεσης κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.


«Θα προσληφθούν ικανότεροι»
Στο θέμα των απολύσεων αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε (στο Mega) ότι το μέτρο αυτό απορρέει από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και δεν είναι μόνο μνημονιακή υποχρέωση. «Υπάρχουν σημαντικά "μυαλά" νέων ανθρώπων που θα καταλάβουν θέσεις κάποιων άλλων που πιθανόν δεν τις άξιζαν», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας παραπέμποντας στην πρόβλεψη η οποία έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ότι για καθεμία από τις 15.000 απολύσεις θα υπάρξει αντίστοιχος αριθμός νέων προσλήψεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
eurgetis
15/08/2013 19:41
Oi dimosioi ypaliloi exoun ginei to megalutero provlima tis elladas..analogo me auto pou antimetopisan oi soultanoi tis othomanikis autokratorias stin prospatheia tous na eksuxronisoun ton kratiko mixanismo stis arxes tou 18aiona kai stis paramones tis ellinikis epanastasis tou 1821. Autin tin pragmatikotita fenete na tin agnooun oi dimosioi me tous ypsilous misthou kai suntaxeis pou apolamvanoun enantin ton idiotikon (kati to opio to theoroun fusiologiko) Stin ousia oi dimosioi einai oi dunameis suntirisis kai skotadismou kai pronomion se mia koinonia pou exeteias tous vuthizete stin parakmi kai ston emfulio
Α.Σ.
12/08/2013 18:15
Για άλλη μια φορά, ο κ. Στουρνάρας έχει επίγνωση αυτών που λέει; Θα πεταχτούν κάποιοι άνθρωποι για να προσληφθούν στη θέση τους κάποιοι άλλοι; μήπως τα "δικά μας παιδιά"; Όσο για το ότι θα καταλάβουν τις θέσεις κάποιων άλλων που πιθανόν δεν τις αξίζουν, τί σημαίνει "πιθανόν"; με πιθανότητες θα πάμε τώρα;
ΝΕ-ΠΑ=1μηδεν
11/08/2013 13:51
ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΡΕΠΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΠΕΙΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΣΠΡΟΧΝΩΝΤΑΙ ΒΙΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΛΟΓΩ ΜΙΑΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ) ΤΑ ΜΜΕ ΔΕ ΛΕΝΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ . Η ΑΡΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΕΙ(3 μορια ) ΚΑΙ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΑΠΟ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΝΟ 5μορια ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 0 μορια.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ ΤΑ ΜΜΕ ? ΤΟΤΕ Η ΣΗΜΕΡΑ?
ΧΡΗΣΤΟΣ
10/08/2013 23:46
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΚΑΙΟ
George
10/08/2013 18:43
Μα όταν εργάζεσαι πάνω από 25 χρόνια βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη ηλικία 50 55 και 60 ετών αυτός ο άνθρωπος εάν βρεθεί στην ανεργία πιστεύει κανείς εχέφρων ότι θα βρει εργασία?
Η ανθρωπια που χαθηκε
10/08/2013 13:22
Δωστε τουλαχιστον 3 πλασματικα χρονια σε οσους ειναι κοντα στη συνταξη (μειωμενη) για να μη πεθανουν της πεινας οι ανθρωποι. Αναφερομαι και στον ιδιωτικο τομεα και στο δημοσιο . ποιος θα προσλαβει σημερα εναν 55αρη?

όλες οι τελευταίες ειδήσεις