Την επισημοποίηση της συζήτησης για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους αναμένει η κυβέρνηση μέσα από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την προσεχή Πέμπτη στον Λευκό Οίκο.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί αργά αύριο το απόγευμα για την Ουάσιγκτον, δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα του κουρέματος, αλλά ευελπιστεί ότι η προοπτική της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα αναδειχθεί από τον αμερικανό Πρόεδρο και θα λάβει χαρακτηριστικά υποδείξεων προς το Βερολίνο. Τον δρόμο ενός νέου κουρέματος, άλλωστε, υποδεικνύει τους τελευταίους μήνες σχεδόν ανοικτά το ΔΝΤ, που απηχεί σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις της Ουάσιγκτον, παρά την κατηγορηματική άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το Βερολίνο μπορεί να εμφανιστεί διαλλακτικότερο μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά οι ίδιες πηγές σπεύδουν να επισημάνουν πως η συζήτηση για το κούρεμα δεν μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι ούτε με τους όρους του ΔΝΤ. «Οπως έγινε και με το PSI για τα δάνεια των ιδιωτών, το κούρεμα δεν μπορούμε να το ζητήσουμε εμείς. Θα πρέπει να το προωθήσει η πλευρά των δανειστών. Η γερμανική κυβέρνηση κινείται στο ένα άκρο: τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν το συζητά. Αλλά δεν μας ικανοποιεί και η θέση στελεχών του ΔΝΤ, που εισηγούνται το κούρεμα επικαλούμενα αδυναμία ή ανικανότητα από την πλευρά της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους που προβλέπει η δανειακή σύμβαση», είναι το δικό τους μήνυμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση για το κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα μας, από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει ήδη, καθώς και από την αναγνώριση των λαθών που εντοπίζονται στην κατάρτιση των δανειακών συμβάσεων. «Το κούρεμα πρέπει να επισφραγίζει την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση υποδηλώνοντας και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι να οδηγεί σε ένα νέο Μνημόνιο», τονίζουν με έμφαση –και είναι προφανές ότι η Αθήνα ποντάρει σε μια ανάλογη θέση και από την πλευρά του Λευκού Οίκου.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Παράλληλα, τα μηνύματα που θα εκπέμψει η Ουάσιγκτον και η στήριξη Ομπάμα στην ελληνική προσπάθεια, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα δώσουν ώθηση και στην κυβέρνηση ενόψει και του δύσκολου φθινοπώρου. Με αποδέκτες άλλωστε την ελληνική κοινωνία, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και τους δανειστές, ο κ. Σαμαράς φρόντισε να διαμηνύσει –μέσω της προχθεσινής συνέντευξής του στα «ΝΕΑ» –ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα». Και το μήνυμα αυτό, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, προτίθεται να μεταφέρει τόσο κατά τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο όσο και στις επαφές που θα έχει σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με αμερικανούς επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Στη βάση αυτή, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών εκλήθη να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο χθες δημοσιεύματα περί νέων περικοπών το φθινόπωρο (13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, περαιτέρω μείωση των συντάξεων κ.ά.), καθώς αναγνωρίζεται ότι η συζήτηση και μόνο για νέα μέτρα μπορεί να τορπιλίσει την κυβερνητική συνοχή. Στον αντίποδα, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή προς όλους τους υπουργούς να μην παραμείνουν εκκρεμότητες με την τρόικα, ιδίως ως προς τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, ενώ θα ρίξει βαρύτητα στην επιτυχία του πειράματος με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς είναι πεπεισμένος ότι στο πεδίο αυτό θα κριθούν πολλά.