Αλλαγή μοντέλου για την κυβέρνηση στον τρόπο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ: μετά τις έντονες αντιδράσεις στο ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση τριών ζημιογόνων κρατικών εταιρειών ζητώντας τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων.

Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που απασχολούν 950 εργαζομένους, την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με 375 εργαζομένους και τη ΛΑΡΚΟ με 1.050 ανθρώπους στο δυναμικό της.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι σύμβουλοι που θα οριστούν σε συνεργασία με τις διοικήσεις και τους εργαζομένους των εταιρειών θα διερευνήσουν υλοποιήσιμα σχέδια αναδιάρθρωσης προκειμένου οι τρεις εταιρείες να καταστούν βιώσιμες και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή αλλιώς να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους.

Τα αποτελέσματα του πορίσματος των συμβούλων θα οδηγήσουν σε οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την τύχη των τριών εταιρειών ώς το τέλος Αυγούστου ώστε να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Οπως αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση, τα σχέδια για αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ πρέπει να ελαχιστοποιούν το κόστος των εταιρειών αυτών για τους φορολογουμένους και να είναι συμβατά με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περί κρατικών ενισχύσεων.

ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των δραστικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε Δημόσιο και επιχειρήσεις, το Μαξίμου στέλνει οδηγίες προς τους υπουργούς να μην εφησυχάσουν ως προς την εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τις δανειακές δόσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί καθοριστικό το διάστημα που υπολείπεται ώς τον Σεπτέμβριο και επιθυμεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο ζητώντας από τα στελέχη της να επιταχύνουν ρυθμούς και να καλύψουν τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Στο Μαξίμου λένε ότι η επιτυχία του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς για την εφαρμογή του ο Πρωθυπουργός πίεσε την τρόικα παρέχοντας διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί η επόμενη έλευση της τρόικας να τη βρει απολύτως προετοιμασμένη στο θέμα της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι από τώρα θα πρέπει να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η αξιολόγηση δομών και προσώπων ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες απολύσεις.

Εξ αυτού του λόγου άλλωστε σήμερα γίνεται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή –για πρώτη φορά σε τέτοια συνάντηση εργασίας –και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Βενιζέλου, του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να γίνει μια πρώτη προεργασία για το επόμενο κύμα της κινητικότητας.

«Να ξεχάσετε το καλοκαίρι»

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασκεί πιέσεις στους υπουργούς του να μη χαλαρώσουν τους ρυθμούς, ενώ ήδη το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στα μέλη της κυβέρνησης ότι πρέπει να ξεχάσουν το καλοκαίρι. Ανώτερη κυβερνητική πηγή σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι υπουργοί δεν μπορούν να λείψουν. Δεν θα λείψει κανείς, εκτός από δυο – τρεις ημέρες γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Αύγουστος είναι για τους τραπεζοϋπαλλήλους…»