Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου και οι επόμενες 72 ώρες προκαλούν πολιτικό πυρετό στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατες αντιδράσεις συνδικάτων και επαγγελματικών ομάδων που θίγονται από τις διατάξεις του.

Οι δημοτικές υπηρεσίες παραμένουν νεκρές –ήδη τα σκουπίδια σε ορισμένους δήμους έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στους δρόμους –ενώ λουκέτο βάζουν και οι υπηρεσίες υγείας. Από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, τα οποία θα κορυφωθούν αύριο Τρίτη με τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προκηρύξει για την ίδια ημέρα 24ωρη απεργία.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν επιθυμεί την τυφλή σύγκρουση και επιδιώκει έως την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει συναινέσεις ή να κατευνάσει ομάδες εργαζομένων που απειλούνται με απόλυση από τον δημόσιο τομέα. Προς τούτο σήμερα έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστές συναντήσεις της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Ι. Στουρνάρα, Κυρ. Μητσοτάκη και Ι. Μιχελάκη, όπως επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Οι αιρετοί εγείρουν ενστάσεις όχι μόνο για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά και γιατί από εδώ και στο εξής οφείλουν να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς· διαφορετικά θα πρέπει οι ίδιοι να καλύπτουν τα έξοδά τους.

Το μήνυμα που στέλνει το κυβερνητικό επιτελείο κυρίως προς τους δημάρχους αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων θα απορροφηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «όσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση».

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνιζε μιλώντας στον Βήμα FM ότι μόνο το 20% θα βρεθεί εκτός Δημοσίου και κυρίως οι προσληφθέντες με πλαστά πιστοποιητικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας τόνιζε: «Κανένας δεν περισσεύει από όσους μπορούν να προσφέρουν στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας του πολίτη».

Ουσιαστικά, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι υπάρχουν χώροι υποδοχής των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία, η οποία μπορεί να μετεξελιχθεί σε Διοικητική Αστυνομία και να θέσει σε ισχύ και τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ.Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης τείνουν ευήκοον ους προς τους βουλευτές τους εκτιμώντας ότι πρέπει να άρουν τις όποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις τους πριν από την ώρα της ψηφοφορίας. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα [Ν. Κακλαμάνης, Μ. Ταμήλος, Γ. Βλάχος, Κ. Κουκοδήμος, Ντόρα Μπακογιάννη (Φορολογικό)], ωστόσο κανένας από τους ανησυχούντες βουλευτές δεν έχει δηλώσει ρητά ότι θα καταψηφίσει. Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ η πιο έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρη Κουκουλόπουλο, όμως ούτε ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία. Αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί και από τους Γ. Ντόλιο και Ι. Κουτσούκο.