Τις δραματικές ώρες που περνάει ως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που θα πρέπει να υπογράψει απολύσεις και να οδηγήσει ανθρώπους στον εφιάλτη της ανεργίας, περιέγραψε σε εκτενή συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν κοιμάμαι καλά τη νύχτα όταν ξέρω ότι θα χάσουν τη δουλειά τους τόσοι. Δεν είναι εύκολο, ακόμα και από συναισθηματικής απόψεως. Αν πρέπει ωστόσο να υπογράψω απολύσεις, το καλύτερο που μπορώ τουλάχιστον είναι να κάνω την καλύτερη επιλογή ως προς το ποιος πρέπει να χάσει τη δουλειά του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν τον προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να μετατραπεί στον «πιο αντιδημοφιλή πολιτικό της Ελλάδας», απάντησε:

«Υπάρχουν αρκετοί αντιδημοφιλείς πολιτικοί (στην Ελλάδα σήμερα). Αν κοιτάξετε (ποιοι είναι αυτοί οι πολιτικοί), θα δείτε ότι ο κόσμος ξέρει. Είναι αυτοί που οδήγησαν σε αυτό το υπερδιογκωμένο κράτος. Είναι πιο αντιδημοφιλείς από εμένα. Προσωπικά υποστηρίζω τις συγκεκριμένες θέσεις εδώ και εννέα χρόνια… Αν κάποιος δεν αποδίδει όσο πρέπει, τότε ναι, να χάσει τη δουλειά του».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει μια πλειοψηφία των Ελλήνων που στηρίζει «σιωπηρά» την αναδιάρθρωση του Δημοσίου: «Υπάρχει μία σιωπηρή πλειοψηφία η οποία ελπίζει ότι θα λάβει χώρα μία πραγματική μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Είναι αυτοί που έχουν “καταπιεί” όλη τη δημοσιονομική προσαρμογή. Εχουμε 1,3 εκατομμύρια ανέργους από τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις απολύσεις στο Δημόσιο, το Bloomberg υπογράμμισε ότι η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου θα αποτελέσει και το «πρώτο τεστ» της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Το θέμα άλλωστε αποτελούσε έως πρότινος, «την ιερή αγελάδα» της Ελλάδας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ οι απολύσεις και η κινητικότητα 15.000 και 25.000 υπαλλήλων, νούμερα από μόνα τους υψηλά, όπως τονίζεται, θα πραγματοποιηθούν τη στιγμή που οι άνεργοι φθάνουν τις 1,3 εκατομμύρια και αντιστοιχούν σχεδόν στο 28% του πληθυσμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς προβλήματα. «Οπως όλες, δεν θα είναι μία εύκολη ψηφοφορία», είπε. «Εκτιμώ ωστόσο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου» συνέχισε. Μπορεί η κυβέρνηση να διαθέτει μικρότερη πλειοψηφία, αλλά είναι πολύ πιο ομοιογενής απ’ ότι ήταν στο παρελθόν», υποστήριξε ο υπουργός.