Αιτία πολέμου αποτελεί για την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) η ένταξη σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών από την Τεχνική Εκπαίδευση, με ταυτόχρονη κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τα Τεχνικά Λύκεια. Ηδη η ΟΛΜΕ κατέρχεται σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι με τις κυβερνητικές αποφάσεις η Τεχνική Εκπαίδευση «θα ρημάξει» και ότι δεν προτίθεται να δεχθεί καμία διαθεσιμότητα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι καταργούνται ειδικότητες που δεν είχαν απορροφητικότητα και αυτό γίνεται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την αναμόρφωση του Τεχνικού Λυκείου.

Η ΟΛΜΕ συμμετέχει με άλλους κλάδους σε συλλαλητήριο σήμερα και έχει προγραμματίσει αργότερα σύσκεψη με τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Αττικής προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες κινητοποιήσεις της. Την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, εξάλλου, σχεδιάζει μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα, την ημέρα που θα συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο.

«Πρόκειται για «ξαφνικό θάνατο» 2.500 εκπαιδευτικών. Μάλιστα οι καταργήσεις ειδικοτήτων αφορούν περίπου το ένα τρίτο των μαθητών που φοιτούν στο Τεχνικό Λύκειο. Είναι πάνω από 20.000 οι μαθητές που σπουδάζουν σ’ αυτές τις ειδικότητες (Υγείας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αισθητικής-Κομμωτικής), από τους συνολικά 70.000 που ακολουθούν ειδικότητες από τη Β’ Λυκείου και μετά», λέει στα «ΝΕΑ» ο νέος πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης. Μάλιστα, σε διαθεσιμότητα βγαίνει και ο ίδιος, ως εκπαιδευτικός Ιατρικών Εργαστηρίων.

Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η κατάργηση όλων αυτών των ειδικοτήτων θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν κενά, εκτός λειτουργίας, «830 εργαστήρια. Ειδικοί χώροι με εξοπλισμό, δηλαδή, που είχαν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία και είχαν κοστίσει πολλά χρήματα».

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, από τα συνολικά 350 σχολεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης τα 204 έχουν τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας, από τον οποίο καταργούνται πολλές ειδικότητες. «Δηλαδή ρημάζει η Τεχνική Εκπαίδευση», λέει ο κ. Κοτσιφάκης. Και πάνω από 20.000 μαθητές, όπως τονίζει στη χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ, «θα αναζητούν από τον Σεπτέμβριο το σχολείο τους και δεν θα το βρίσκουν».

ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ακόμη ότι με τις καταργήσεις ειδικοτήτων «παραχωρείται ένα μεγάλο φιλέτο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, βορά στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα. Και έπεται συνέχεια…».

Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης ΟΛΜΕ – υπουργείου που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τη διαθεσιμότητα είναι ότι η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν οι εκπαιδευτικοί με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο στο υπουργείο κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα της διαθεσιμότητας αλλά ο υπουργός, λένε, τους διάβασε το… προχθεσινό non paper. Ετσι αποχώρησαν. Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση ΟΛΜΕ – υπουργού. Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς που ήταν συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να μπουν μέσα στο προαύλιο με αποτέλεσμα την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και τη ρίψη χημικών.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ. Επειτα από μελέτη και στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης που προωθείται για το Τεχνικό Λύκειο, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, αποφασίστηκαν οι καταργήσεις ειδικοτήτων, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Πηγές του υπουργείου έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι πολλές από αυτές τις ειδικότητες είχαν χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Επεσήμαιναν επίσης ότι μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών που χάνουν τις οργανικές τους θέσεις στην Τεχνική Εκπαίδευση θα έχουν άμεση απορρόφηση από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Από το υπουργείο τονίζεται ακόμη ότι βασική του προτεραιότητα είναι η Τεχνική Εκπαίδευση και η βελτίωσή της. Απόδειξη του παραπάνω, σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι η ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Παιδείας για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών. Θέμα που ήταν σε εκκρεμότητα εδώ και πέντε χρόνια.