Αναπάντητα άφησε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πατέρα του Ηλία Καμμένο, αναφορικά με το σκάφος «Iliatoras of London». Αντί δε να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις για τα πολιτικά, φορολογικά και άλλα ζητήματα που προκύπτουν από τις χθεσινές αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» –και τα οποία αναμένεται να τον φέρουν ενώπιον της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, των φορολογικών Αρχών αλλά και του οικονομικού εισαγγελέα –ο κ. Καμμένος κατά την προσφιλή του τακτική επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Ισχυρίστηκε ότι οι αποκαλύψεις των «ΝΕΩΝ» για το σκάφος της οικογένειάς του γίνονται επειδή δεν δέχθηκε να αποσύρει τις κατά καιρούς αγωγές που έχει υποβάλει κατά της εφημερίδας και να υποστηρίξει για δήμαρχο Αθηναίων τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη.

Ο ισχυρισμός Καμμένου είναι προφανές ότι διατυπώθηκε μόνο και μόνο για να αποφύγει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την περίεργη, τουλάχιστον, διαδρομή του σκάφους «Iliatoras of London», με το οποίο επί πολλά χρόνια όργωνε το Αιγαίο.

ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αποκαλύπτουν ότι η οφσόρ εταιρεία Cass Corporation η οποία εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτρια του σκάφους από το 1993 έως το 2010, οπότε και δηλώθηκε από τον κ. Ηλ. Καμμένο στις ελληνικές Αρχές, εμφάνιζε μηδενική οικονομική δραστηριότητα, ακόμη και ενώπιον των Αρχών του φορολογικού παραδείσου, τη Νήσο Μαν!

Το καταπληκτικό είναι ότι η εταιρεία αυτή, η οποία έλαβε ενυπόθηκο δάνειο για την αγορά του «Iliatoras of London» από την τράπεζα BNP Paribas και το αποπλήρωσε το 2008, απέφυγε να το δηλώσει στις Αρχές της Νήσου Μαν, προκειμένου να επωφεληθεί φορολογικά και εκεί!

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εξάλλου, ο οποίος στις 29 Απριλίου στη Βουλή κατηγόρησε για πρώτη φορά τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την υπόθεση, ζήτησε χθες με δήλωσή του προσερχόμενος στη Βουλή, την παρέμβαση όλων των αρμοδίων Αρχών. «Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» αποδεικνύει με έγγραφα την προσωπική εμπλοκή του κ. Καμμένου. Οι φορολογικές Αρχές, ο οικονομικός εισαγγελέας, η Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω για αυτά που προβλέπει. Πρέπει, πλέον, να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπουν οι νόμοι. Ολα όσα έλεγε τόσα χρόνια ο κ. Καμμένος για τη μάχη του, κατά των οφσόρ, ήταν ψέματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την άμεση παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής για τη διερεύνηση των αποκαλύψεων σχετικά με το σκάφος της οικογένειας Καμμένου.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης εξήγγειλε στη Βουλή τη δημιουργία μιας «Ανεξάρτητης Αρχής, αυξημένου κύρους» η οποία θα εξετάζει το πόθεν έσχες των πολιτικών. Οπως δήλωσε, «θα αναθέσουμε τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα από επιτροπή της Βουλής, αλλά σε ειδικό σώμα αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστικούς λειτουργούς των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι το σκάφος της οικογένειας Καμμένου είχε «εξαφανιστεί» φορολογικά για περίπου 17 χρόνια. Πριν δηλωθεί για πρώτη φορά στις ελληνικές φορολογικές Αρχές το 2010, είχε ζητηθεί από την εταιρεία εκτιμητών ΑΝΩΣΙΣ να γνωματεύσει για την εκτιμώμενη εκείνη την περίοδο (2008) αξία του σκάφους, προφανώς σε μια προσπάθεια αυτό να πουληθεί. Κατά την επιθεώρηση του σκάφους από τον εκτιμητή της εταιρείας αυτής κ. Δ. Ρούσσο προκειμένου να συντάξει την τελική του έκθεση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατεγράφη από τον κ. Ρούσσο ως ιδιοκτήτης (owner) του σκάφους.