Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και τις βολές που δέχθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του αυτή.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτη στον ΑΝΤ1, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι η πολιτική κρίση που προκλήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να προκαλέσει εκλογές, ωστόσο ο ανέκρουσε πρύμναν μετά τις πιέσεις από την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε συμφωνήσει για την παραμονή του στην κυβέρνηση πριν από τη βραδινή σύσκεψη θρίλερ, στην οποία οριστικοποιήθηκε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Και εξήγησε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν να σπρώξουν τη ΔΗΜΑΡ εκτός τρικομματικής, επειδή ήταν «βάρος» στους σχεδιασμούς τους.

Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Φώτης Κουβέλης εξήγησε ότι η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ για το κλείσιμο της ΕΡΤ – όχι γιατί εμείς αρνηθήκαμε να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει μία καινούργια ΕΡΤ – προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς καν να μας ενημερώσει. Δεν υπάρχει στα πολιτικά χρονικά της χώρας περίπτωση όπου μια συνεργατική κυβέρνηση προχωράει στην έκδοση ΠΝΠ χωρίς την υπογραφή όλων των υπουργών. Την έκδοση αυτήν την πληροφορήθηκα, εγώ και οι υπουργοί που υποδείχτηκαν από τη ΔΗΜΑΡ, το μεσημέρι από την τηλεόραση. Συνέταξα αμέσως μία πρόταση νόμου με δύο σημεία: να καταψηφιστεί η ΠΝΠ και η καταψήφιση αυτή να έχει αναδρομική ισχύ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων Βενιζέλος – Σαμαράς»

«Οταν ένας πρωθυπουργός, ένα κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση και είναι το μεγαλύτερο, αποφασίζει να προχωρήσει στην έκδοση μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών που έχουν υποδειχτεί από τα δύο άλλα κόμματα που συγκυβερνούν, δεν αποτελεί αυτό συγκεκριμένη μαρτυρία για την επιλογή ότι πήγαινε για εκλογές; Ο κ. Σαμαράς τις ήθελε τις εκλογές. Αλλά όταν υπήρξε η ευρωπαϊκή πίεση, τότε απέκρουσε προίμναν. Το μόνο που μπορούσα να κάνω τότε, ήταν αυτό που έκανα: να αποχωρήσω από την κυβέρνηση» προσέθεσε ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος άσκησε και κριτική για τη στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου για τον οποίο είπε ότι είχε προσυνεννοηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Ο κ. Βενιζέλος γνώριζε τη θέση της ΔΗΜΑΡ από νωρίς όταν και συναντηθήκαμε. Έχω πια τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου είχε επέλθει ήδη νωρίτερα, την Πέμπτη το μεσημέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα κάνω ό,τι και ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος το είπε. Ο καθένας ας κρίνει την μεταβολή της στάσης του» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και κατέληξε: «Εσπρωξαν τη ΔΗΜΑΡ γιατί ήταν βάρος, ήταν βαρίδι σε αυτά τα οποία προωθούσαν και αποφάσιζαν. Όταν ο Πρωθυπουργός αποφασίζει να εκδώσει ΠΝΠ, χωρίς καν να στείλει το κείμενο στους υπουργούς που προτάθηκαν από το άλλο κόμμα, αυτό αποτελεί επίδειξη πυγμής και «στριμώγματος» των κυβερνητικών εταίρων. Και αυτό το εξέφρασα και στον ίδιο τον κ. Σαμαρά όταν βλέποντας τι είχε γίνει του είπα: «οποία επιμέλεια, έχετε τα πάντα έτοιμα χωρίς να ρωτήσετε κανέναν»».