Στον απόηχο του κυβερνητικού ανασχηματισμού και της ιστορικής συγκατοίκησης με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζει το απόγευμα στο Φάληρο (στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο) το 9ο τακτικό Συνέδριο της ΝΔ. Στο γαλάζιο επιτελείο ευελπιστούν ότι θα θέσει σε επανεκκίνηση τον κομματικό μηχανισμό, δίνοντας συνακόλουθα ώθηση και στην κυβέρνηση.

Κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η ΝΔ να αναδειχθεί μέσα από το τριήμερο Συνέδριο κυρίαρχος πυλώνας της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Παράλληλα θα επιδιώξει την ανανέωση του κομματικού δυναμικού με στελέχη κυρίως από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ και με την επανάκαμψη στελεχών που είχαν αποχωρήσει από το κόμμα ή είχαν αδρανοποιηθεί. Τον στόχο αυτό υποδηλώνει και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου («Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα»), από το βήμα του οποίου ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει πρόσκληση συμπόρευσης σε όσους «πιστεύουν και μάχονται για τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του, απόψε, όσο και σε εκείνη της Κυριακής με την οποία θα κλείσουν οι εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη ως κομβικής σημασίας εξέλιξη, καθώς αλλάζει τη θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη. Παράλληλα, θα εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και θα επαναφέρει τις διαχωριστικές γραμμές με τη Χρυσή Αυγή, κηρύσσοντας πόλεμο «κατά των άκρων».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η κομματική μηχανή εμφανίζεται αποδιοργανωμένη και δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην ισχυρή παρουσία στελεχών της νεότερης γενιάς στα κομματικά όργανα που θα αναδειχθούν από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κεντρικοί ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, καθώς και ο επικεφαλής της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα Συνέδριο «μετεξέλιξης» και «εκσυγχρονισμού των δομών» της συντηρητικής παράταξης, αλλά για το θέμα της διεύρυνσης ή των συνεργασιών με άλλα κόμματα ή πολιτικά στελέχη σπεύδουν να αναφέρουν ότι τα βήματα θα είναι προσεκτικά και δεν πρόκειται να υπάρξει ονομαστικό προσκλητήριο από τον κ. Σαμαρά. Στη βάση αυτή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξαιρέθηκε ακόμη και από τη λίστα των προσκεκλημένων στο γαλάζιο Συνέδριο.

Σε επίπεδο καταστατικών αλλαγών, εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Οργανωτική Επιτροπή θα εισηγηθεί την απευθείας εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση.