Με στόχο να επαναφέρει άμεσα την κυβέρνηση σε επενδυτική τροχιά κινείται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ αναμένει νέο κύμα υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με φόντο και την αποτροπή ενός πολιτικού αδιεξόδου που εγγυάται η δικομματική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ηχηρά μηνύματα στήριξης ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα καταγραφούν σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του θα επιδιώξει να διαλύσει κάθε ανησυχία για τη πολιτική σταθερότητα στη Ελλάδα που δημιούργησε η κρίση της ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή, με όχημα την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για το αζερικό αέριο αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το κυβερνητικό επιτελείο επιστρέφει στη συνταγή του success story και επαναφέρει στην κορυφή τη ατζέντας το σχέδιο των επενδύσεων. Την προσπάθεια αυτή ενίσχυσε χθες και η επισημοποίηση της συμφωνίας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind για τη ανάπτυξη κοινού δικτύου 4G, που προβλήθηκε ως κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού. Το επενδυτικό κλίμα εξάλλου ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να ενισχύσει το επόμενο διάστημα μέσα από νέο κύκλο συναντήσεων με τις διοικήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ το εγχείρημα θα συνδυαστεί και με τα μεταρρυθμιστικά βήματα που κάνει η κυβέρνηση.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ. Η πρόκριση του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι προφανές ότι ήρθε την κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση ώστε να απεγκλωβιστεί από το μπλόκο της ΕΡΤ. Αν και τα θετικά μηνύματα για την επιλογή της κοινοπραξίας –στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία –είχαν φτάσει στο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση έως χθες επέλεγε να κινείται σε χαμηλούς τόνους καθώς δεν ήθελε να προτρέξει και να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν αιφνιδιασμό όπως με την Gazprom στην πώληση της ΔΕΠΑ. Επιπλέον, όπως παραδέχονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο, τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ήταν καθηλωμένη από την κρίση της ΕΡΤ, τη ρήξη στον τρικομματικό συνασπισμό και τον αναγκαστικό ανασχηματισμό. Στο Μαξίμου εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η επιτυχία με τον αγωγό ΤΑΠ, που ενισχύει γεωπολιτικά την Ελλάδα, όχι μόνον θα δώσει ώθηση στην κυβέρνηση αλλά θα τονώσει και την εθνική ψυχολογία.

«Η Ελλάδα έχει πια κεντρική θέση στον χάρτη των αγωγών και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό όπλο και στη μάχη για έξοδο από την οικονομική κρίση», τόνιζε χθες το απόγευμα στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, προαναγγέλλοντας νέο σχεδιασμό για το ευρύτερο ενεργειακό πρόγραμμα το οποίο περνά μέσα και από το ζήτημα των ΑΟΖ. Εδινε έμφαση, μάλιστα, στην κοινή γραμμή που έχουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι για το ενεργειακό σχέδιο της χώρας, το οποίο ενδεχομένως να αποδειχθεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της πολιτικής συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η δικομματική συνεργασία αναμένεται να αποτελέσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου της ΝΔ που ξεκινά αύριο το απόγευμα στο Φάληρο (στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο). Ο κ. Σαμαράς θα αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να επιστρέψει εγκαίρως από τις Βρυξέλλες για την εναρκτήρια ομιλία αύριο το βράδυ, που στο Μαξίμου φιλοδοξούν ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για μια αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ.

ΔΕΙΓΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πάντως εκτιμούν ότι οι αναταράξεις που προκάλεσε το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έχουν ξεπεραστεί, όπως και οι ευρωπαϊκοί φόβοι για μια πολιτική κρίση στη χώρα μας. «Η πολιτική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όχι μόνον ηρέμησε τις Βρυξέλλες, αλλά αντιμετωπίζεται και ως δείγμα αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, τουλάχιστον των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κλίμα αυτό θα καταγραφεί τόσο στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής όσο και στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία που θα ακολουθήσει στις 3 Ιουλίου, στο Βερολίνο, επίσης με τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, μάλιστα, και συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά των εταίρων, ιδίως στο μέτωπο της απασχόλησης, που θα ενισχύσουν τη θέση της νέας κυβέρνησης.