Την απόσυρση των υπουργών της από την κυβέρνηση αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά, μετά από ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος, ζητήθηκε και από τους υφυπουργούς, τους γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι πρέπει να αποσυρθούν οι υπουργοί του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Επίσης, αποφασίστηκε το κόμμα να κινηθεί στη γραμμή της προγραμματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή θα ψηφίζει τα νομοσχέδια τα οποία θεωρεί ότι είναι σύμφωνα με τις αρχές του, ενώ δεν θέτει θέμα να πέσει η κυβέρνηση.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επισήμανε ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές» προσθέτοντας ότι «η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Οπως είπε, η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις, ενώ τόνισε πως το κόμμα «επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

«Αυτή θα είναι η πολιτική μας παρουσία» σημείωσε και καταλήγοντας τόνισε: «Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Συγκεκριμένα, σε ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπέρ της αποχώρησης των υπουργών που στηρίζει το κόμμα τάχθηκαν 11 βουλευτές και δύο κατά (οι Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός), ενώ ο Σπ. Λυκούδης απείχε.

Στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή 20 τάχθηκαν υπέρ και 6 κατά.

Υστερα από δύο ώρες έντονων συζητήσεων η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για την απόσυρση των υπουργών του κόμματος από την κυβέρνηση. Η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Αγίου Κωνσταντίνου ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, με πολλά στελέχη να αφήνουν αιχμές για τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη πριν και μετά το ναυάγιο της σύσκεψης των τριών κυβερνητικών εταίρων τη νύχτα της Πέμπτης.

Η αποχώρηση των τεσσάρων προσώπων που έχει ορίσει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση ήταν «ειλημμένη απόφαση» είχε πει νωρίτερα ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Φωτεινή Σκοπούλη αποχώρησε από τη συνεδρίαση για να πάει στο υπ. Υγείας και να μαζέψει, όπως είπε, τα πράγματά της.

Εσωκομματικές διαφωνίες

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής τουλάχιστον τρία στελέχη είχαν εμφανιστεί σε δηλώσεις τους ιδιαίτερα επικριτικοί για τους χειρισμούς του προέδρου Φώτη Κουβέλη και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο Νίκος Μπίστης έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «παραλογισμό» τη στάση που κράτησε ο Φ. Κουβέλης.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Μπίστης τόνισε ότι ο παραλογισμός ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε από τον Φώτη Κουβέλη, ενώ χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο «φωνή λογικής».

Ολόκληρη η ανάρτησή του Νίκου Μπίστη στο facebook:

«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δύο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα «βαθύτερα αίτια» και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Αγγλοι το λένε «It is the short answer». Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: «ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση». Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφερη πλανάται πάνω της».

Μιλώντας αργότερα στο Μega, ο Νίκος Μπίστης σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και νομίζω ότι η σιωπή δεν συγχωρείται. Πιστεύω αυτό που γράφω είναι πάρα πολύ καθαρό. Ξεκίνησε ένας παραλογισμός από τον πρωθυπουργό και νομίζω ότι χθες δυστυχώς τον ολοκλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης. Και νομίζω ότι αυτή είναι η αίσθηση που έχει όλος ο κόσμος. Ναι και ο Βενιζέλος χθες ακούστηκε σαν φωνή λογικής. Μπορεί να του καταλογίσουμε πολλά, μπορεί να του πούμε τούτα, τα άλλα, ξέρω τι λέγεται, τι γράφεται, αλλά στη συγκεκριμένη στιγμή λειτούργησε κατά την άποψή μου σωστά. Και πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ όλο το γάλα που μάζευε επί ένα χρόνο, το κλώτσησε χθες».

Ο Νίκος Μπίστης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη ΔΗΜΑΡ. Ερωτηθείς από τον 9,84 αν θα αποχωρήσει μετά το σχόλιο περί «παραλογισμού» του Κουβέλη, απάντησε: «Δεν θα το ανακοινώσω και από το ραδιόφωνο»…

Οικονόμου: Να μείνουμε στην κυβέρνηση

Επικριτικός ως προς τη στρατηγική εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Οικονόμου δήλωσε ότι θα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ, να συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες και φυσικά να μην παραιτηθεί κανένας από τους υπουργούς της. «Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης» τόνισε ο Βασ. Οικονόμου. Πάντως επεσήμανε ότι σέβεται τον Φώτη Κουβέλη και δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το κόμμα.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γεράσιμος Γεωργάτος πήρε θέση υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση. «Αυτή τη στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση υφίσταται. Πρέπει να επιμείνουμε και να συμμετέχουμε πιο δυναμικά» δήλωσε στον ΣΚΑΙ.

Φωνές Ψαριανού

Αργά χθες, μετά τα μεσάνυχτα, την έντονη διαφωνία του για τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη είχε εκφράσει και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός.

Μπροστά στους δημοσιογράφους ο Γρ. Ψαριανός υποστήριξε: «Με άλλη απόφαση έφυγε ο Κουβέλης από εδώ το μεσημέρι και με άλλα είπε στο Μαξίμου».Μάλιστα, ο Γρ. Ψαριανός, φωνάζοντας, έλεγε ότι «εγώ αύριο δεν έρχομαι», αναφερόμενος στη νέα κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Ωστόσο ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σε νέες του δηλώσεις την Παρασκευή το πρωί ήταν κάπως πιο διαλλακτικός. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γρ. Ψαριανός εξέφρασετην ανησυχία του «για το μέλλον της χώρας και της ΔΗΜΑΡ» και σημείωσε πως «σήμερα στα όργανα του κόμματος θα συναποφασίσουμε για τη στάση μας στη Βουλή έναντι της κυβέρνησης, εάν θα στηρίζουμε ή εάν θα δίνουμε ψήφο ανοχής». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας όσα γράφονται ως «διαδικτυακά παραμύθια».

Παράλληλα, αιχμηρή κριτική ασκούν με κοινή ανακοίνωσή τους τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που διαφώνησαν έντονα με την απόφαση απόσυρσης του κόμματος από την κυβέρνηση.

Οι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και Δώρα Τσικαρδάνη μιλούν για άλμα στο κενό και προσθέτουν ότι «η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την κυβέρνηση».

Αναφέρουν επίσης ότι «η κίνηση αυτή επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι «ενώ η κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα, επιβάλλει ενεργότερη συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, η ΔΗΜΑΡ εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της Αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ».

Θεωρούν μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα «το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή, δεν έχει ακροατήριο και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του».