ΟΧΙ μαύρο στις οθόνες, ΝΑΙ στην εκπομπή προγράμματος από όλες τις συχνότητες της πρώην ΕΡΤ από έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα αποτελέσει και τη γέφυρα μέχρις ότου συσταθεί και λειτουργήσει η νέα δημόσια τηλεόραση, είπε με την απόφαση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση του προέδρου του ΣτΕ είχε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ανάγκη της ομογένειας για ενημέρωση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ το μεγάλο στοίχημα –όπως εκτιμούν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι –είναι πόσο γρήγορα θα δοθεί το σήμα για την επανεκκίνηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η απόφαση που υπογράφει ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός παράγει μεν άμεσα έννομα αποτελέσματα ως προς την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης «εδώ και τώρα», αλλά έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς –εκ του νόμου –ισχύει ώσπου να συζητηθεί στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει η ΠΟΣΠΕΡΤ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Για περισσότερες από δύο ώρες χθες το απόγευμα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, ξιφούλκησαν ενώπιον του κ. Μενουδάκου οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αντίδικων πλευρών (ελληνικό Δημόσιο και ΠΟΣΠΕΡΤ).

ΤΟ «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ». Περίπου μιάμιση ώρα μετά, αφού είχε ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, ο πρόεδρος του ΣτΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο «διά ταύτα» της απόφασης που εξέδωσε, διατάσσει:

n Την αναστολή της εκτέλεσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (σ.σ.: με αυτήν αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ) αποκλειστικά ως προς το μέρος στο οποίο προβλέπεται ότι (α) διακόπτονται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ και ότι (β) οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.

n Τη λήψη από τους συναρμόδιους υπουργό Οικονομικών και υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η ετυμηγορία του κ. Μενουδάκου στην πράξη, όπως έλεγαν νομικοί, ισοδυναμεί με… εξαφάνιση του μαύρου από τους δέκτες των τηλεθεατών εδώ και τώρα, αφήνοντας όμως για τους αρμόδιους υπουργούς ανοιχτό ένα μεγάλο παράθυρο για την άμεση δημιουργία νέου φορέα που θα αποτελέσει ουσιαστικά και το μεταβατικό στάδιο από την ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατοι δικαστικοί κύκλοι, με βάση το σκεπτικό της απόφασης του κ. Μενουδάκου, επισήμαναν:

n Δεν αίρεται η κατάργηση της ΕΡΤ ως Ανώνυμης Εταιρείας ούτε επιστρέφουμε στην προηγούμενη κατάσταση ως προς το νομικό πρόσωπο που καταργήθηκε με την προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

n Τίθεται ως βάση μία αυστηρή προϋπόθεση, που δεν είναι άλλη από την άμεση επαναλειτουργία όλων των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και των ιστοσελίδων που λειτουργούσαν υπό την ομπρέλα της ΕΡΤ.

Αυτό μάλιστα θα γίνει –σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στη δικαστική απόφαση –από έναν δημόσιο φορέα ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η ΝΕΡΙΤ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την άποψη του κ. Βενιζέλου, δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει άλλος τέτοιος «μεταβατικός» φορέας από την ίδια την ΕΡΤ.

ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να οριστεί ένα νέο διοικητικό σχήμα, είτε ένας διαχειριστής είτε μία επιτροπή, που θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί η προσωρινή δικαστική απόφαση. Ενα τέτοιο σχήμα μάλιστα, που μπορεί να έχει ως επικεφαλής τον ειδικό εκκαθαριστή της ΕΡΤ, μπορεί να κάνει απολύσεις και προσλήψεις προσωπικού, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται ρητά στο διατακτικό της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε χθες από τον πρόεδρο του ΣτΕ.

Μέχρις ότου όμως αποφασιστεί αυτό η ΕΡΤ –κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστοσελίδες –πρέπει να επαναλειτουργήσουν με το υπάρχον δυναμικό, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον επί του παρόντος όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις εργασίας τους και εξακολουθούν να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους μέχρι νεωτέρας.

Η προσωρινή απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος στο τέλος Ιουνίου 2013 αποχωρεί από το Δικαστικό Σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής, ενώ από την πλευρά του το Δημόσιο –τουλάχιστον θεωρητικά –έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάκληση της επίμαχης προσωρινής διαταγής. Αν και, όπως σημείωναν με νόημα χθες δικαστές, αυτή είναι μια κίνηση που «σπάνια γίνεται στην πράξη και σπανιότερα ευδοκιμεί».

Εκτός «Ραδιοτηλεόραση» και μουσικά σύνολα

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ανάγνωση της προσωρινής διαταγής του ανώτατου δικαστικού λειτουργού προκύπτει ότι δεν αίρεται η κατάργηση του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», ενώ δεν δίνει ξανά… φωνήστα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Με βάση τα δεδομένα της δικαστικής απόφασης, όπως λένε δικηγόροι, ανακύπτουν τρία σημαντικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν ακόμα και εντός της ημέρας ώστε να μη μείνει η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ στα χαρτιά που είναι:

Πόσο γρήγορα θα αρχίσεινα εκπέμπει ξανά η ΕΡΤ;

Ποιος θα είναι ο φορέας που θα αναλάβει την επανεκκίνησή της;

Ποιοι θα είναι οι οργανωτικοί και λειτουργικοί όροι μέχρι να γίνειη μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ, Τηλεόραση);