Δεκατρείς ημέρες πριν από την αποχώρησή του –λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας –από την κορυφή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρός του Κωνσταντίνος Μενουδάκος καλείται να λάβει –σήμερα ή αύριο –μια βαρυσήμαντη απόφαση με άμεσο πολιτικό αντίκτυπο.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της κρίσιμης προσωρινής διαταγής (απόφαση που έχει προσωρινό και μόνο χαρακτήρα) αρχίζει στις πέντε το απόγευμα, δηλαδή μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Την ώρα εκείνη έχουν κληθεί να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΠΟΣΠΕΡΤ Κων. Τοκατλίδης και Δ. Περπατάρης, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή υπέβαλαν αίτημα ακρόασης. Για την ισότητα των όπλων ο κ. Μενουδάκος θα ακούσει την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου.

Οσο για την «ετυμηγορία» που συνδέεται με το λουκέτο ενδέχεται να εκδοθεί αύριο το πρωί, χωρίς όμως να αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣτΕ να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα το βράδυ την προσωρινή διαταγή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανακοίνωση τοποθετείται μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ο κ. Μενουδάκος, μπορεί:

n Να απορρίψει το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής επί της αναστολής της κοινής υπουργικής απόφασης για με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

n Να κάνει δεκτό το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ χορηγώντας προσωρινή διαταγή για την αναστολή της επίμαχης απόφασης, η οποία έχει ισχύ μέχρι την έκβαση της αίτησης αναστολής για το καυτό αυτό θέμα.

n Να κάνει εν μέρει δεκτό το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ ορίζοντας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εκδοθεί νεότερη κοινή υπουργική απόφαση.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν τα κόμματα Δράση και Φιλελεύθερη Συμμαχία είχαν προσφύγει στο ΣτΕ εξαιτίας του αποκλεισμού τους από τον τηλεοπτικό χρόνο στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Και τότε το δικαστήριο είχε προχωρήσει στην έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί έπρεπε εντός δύο ημερών να εκδώσουν νεότερη απόφαση για τη ρύθμιση της προεκλογικής προβολής των συγκεκριμένων κομμάτων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΩΝ. Οποια και αν είναι η απόφαση του προέδρου, ο κ. Μενουδάκος, όπως συμβαίνει με όλες τις προσωρινές διαταγές, δεν είναι υποχρεωμένος να ανακοινώσει σκεπτικό με βάση το οποίο κατέληξε στη μια ή την άλλη άποψη. Επιπλέον, δεν υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης, αλλά αρκεί να πιθανολογήσει την ευδοκίμηση της αίτησης ακύρωσης, χωρίς όμως να δεσμεύσει τον συνάδελφό του που θα κρίνει την κύρια προσφυγή.

Νομικοί κύκλοι αντέτειναν ότι το ΣτΕ δεν μπορεί να αναστείλει ούτε προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, γιατί «εμμέσως πλην σαφώς… πριονίζει το κύρος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και διά αυτής της οδού παρεμβαίνει στο έργο της Βουλής». Επικαλούνται μάλιστα και την πάγια νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προσβάλλονται και δεν ακυρώνονται δικαστικά καθώς θεωρούνται άσκηση κυβερνητικής επιλογής».

«Για μία ακόμα φορά η Δικαιοσύνη καλείται να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά », όπως παρατηρούσαν δικαστές με συνδικαλιστική δράση, επισημαίνοντας ότι «οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελούν το κλειδί για την επίλυση θεμάτων που αγγίζουν την κεντρική πολιτική σκηνή».