«Είμαστε αντίθετοι με το μαύρισμα της ΕΡΤ. Ταυτιζόμαστε με το φρόνημα του ελληνικού λαού, με το φρόνημα του ελληνισμού!» τόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε μία ακόμη παρέμβασή του για το φλέγον ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία όμως εξελίχθηκε σε ομιλία κατά της κυβερνητικής λειτουργίας και των πρακτικών του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό» προσέθεσε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία, και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να επαναλαμβάνω την ανάγκη επικαιροποίησης προγραμματικής συμφωνίας: έχουν ανοίξει νέα μέτωπα. Μπορούμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες, με τετελεσμένα», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε τη «μεγάλη τιμή» στον Αντ. Σαμαρά «να αποδεχθεί να είναι Πρωθυπουργός, να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση η οποία ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους, αλλά μια κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα ούτε υπευθυνότητας ούτε αποφασιστικότητας και αν κάποιοι νομίζουν ότι φοβάται το ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπικούς δήθεν λόγους κάνουν «τραγικό, ιστορικό λάθος».

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, basta! Ως εδώ! Σεβασμός στη θεσμική λειτουργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στο γεγονός ότι η συνεδρίαση της Βουλής δεν μεταδίδεται από την τηλεόραση αφού το σήμα του Καναλιού της Βουλής διεκόπη και παρεμποδίζεται στην εκπομπή του επειδή η τεχνική υποδομή του ταυτίζεται με αυτή της ΕΡΤ. «Η πτώση του σήματος της ΕΡΤ, το “μαύρο” στις οθόνες, έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται και η δορυφορική εκπομπή, δηλ. η επικοινωνία με τους αποδήμους, όπως και η μετάδοση του προγράμματος του ΡΙΚ στην Ελλάδα και πολλών έγκυρων ξένων σταθμών δημόσιου χαρακτήρα, όπως το γαλλικό TV5 και το BBC» επεσήμανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Είτε το θέλουμε, είτε όχι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας, ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που υπενθύμισε τις αντιδράσεις διεθνών ΜΜΕ και θεσμών καθώς και τις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς και του Ολι Ρεν που «σημαίνουν πολλά».

«Αυτό που συνέβη ΕΡΤ είναι ένας καταλύτης. Πράγματι υπάρχει ζήτημα» είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «O πολίτης θέλει άλλο κράτος, διαφάνεια, αλλά όχι εκ των ενόντων και πλαγίου λύσεις για μείωση προσωπικού κατά 2.000 για να καλύψουμε στόχους επειδή δεν βρέθηκε σωστά και έγκαιρα μια άλλη λύση».

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν και αυτές λάθη με την ΕΡΤ. «Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία» προσέθεσε.