«Αστειότητες» χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα σενάρια για ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων λόγω του ναυαγίου με τη Gazprom για την πώληση της ΔΕΠΑ. Ταυτόχρονα απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς την υπαναχώρηση της ρωσικής εταιρείας σε πιέσεις και παρεμβάσεις εκτός συνόρων.

«Ο διαγωνισμός για τις δύο εταιρίες, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες. Σε πρώτη φάση επιδείχθηκε σημαντικό ενδιαφέρον, στη συνέχεια ζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι έξω και πέρα από εμάς…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για «προσωρινή εμπλοκή» στον διαγωνισμό μεταβίβασης της ΔΕΠΑ.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία που υπέβαλε σχετική προσφορά και εκτίμησε, ότι το τίμημα που θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Τόνισε δε, ότι μία συμφωνία με τους Αζέρους μπορεί να δώσει ώθηση και στο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που αποτελεί στρατηγικής σημασίας στόχο για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε εμπλοκή της Κομισιόν για το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Gazprom, αλλά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κοινοτικών παρασκηνιακών παρεμβάσεων. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι Βρυξέλλες «θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιπτώσεις» εφόσον οφείλεται όντως η υπαναχώρηση των Ρώσων σε κοινοτική παρέμβαση.

Οι δύο Πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην πρόοδο της Ελλάδας και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της στο εξωτερικό.

«Δεν θα επιτρέψω να ξαναγυρίσει η χώρα στα σκοτάδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κανείς δεν μιλά για »grexit», η πρόοδος είναι εντυπωσιακή» είπε από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, καλώντας την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

«Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά η χώρα δεν θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα, πριν ένα χρόνο», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε ότι επισήμανε στον κ. Γιούνκερ τη σημασία της κοινής συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για δύο θέματα: την ενέργεια και τη λαθρομετανάστευση.

Η Ελλάδα ξαναμπαίνει μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, σημείωσε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της ΕΕ σε ένα εξάμηνο, ενώ έκανε λόγο για τη «μεγάλη αντιστροφή της ψυχολογίας και του κλίματος για την Ελλάδα παγκοσμίως», για τα οποία, όπως είπε, συνέβαλαν πρωτίστως οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η συστηματική δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και η δουλειά πραγματικών φίλων της Ελλάδας, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για σημαντικότατη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιούνκερ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Το απόγευμα ο κ. Γιούνκερ θα βραβευθεί από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μέγαρο Μουσικής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τον σεβασμό του στην Ελλάδα, τη δυσφορία του προς την υπεροψία των βορειοευρωπαίων έναντί της Ελλάδας αλλά και την ανησυχία του για την «αναβίωση των δαιμόνων» στην Ευρώπη.

«Όταν η Ελλάδα δέχθηκε μια επίθεση άσεμνη και δηλητηριώδη, ήμουν εκεί για να την υπερασπιστώ» είπε, σημειώνοντας: «Δεν ξέρω αν είναι σωστό να λέμε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ίσως να είναι πιο σωστό να πούμε πως η Ευρώπη ανήκει στην Ελλάδα».