Χαριστική βολή στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου δίνει το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ –εφόσον οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα –μετά τον έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των τεσσάρων συγγενών του, αποκαλύπτοντας μαύρη τρύπα στα οικονομικά τους μεγαλύτερη των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διαβιβαστική έκθεση που συνοδεύει το χιλίων σελίδων πόρισμα του ΣΔΟΕ και εστάλη χθες το μεσημέρι στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, διαπιστώνεται ότι η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου και οι σύζυγοί τους Ανδρέας Ρωσσώνης και Συμεών Σικιαρίδης –τα ονόματα των οποίων αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ –απέκρυψαν για το διάστημα 1997-2011 φορολογητέα ύλη ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Το εύρημα κλονίζει ακόμα περισσότερο τη νομική θέση του κ. Παπακωνσταντίνου, δημιουργώντας την υποψία ότι διαχειρίστηκε την υπόθεση με ενδεχόμενο δόλο. «Το πόρισμα επιβαρύνει τη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου. Τα αδικήματα από βαθμό πλημμελήματος μπορούν να γίνουν κακουργήματα» σχολίαζαν χθες μέλη της Προκαταρκτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλεγχος στα εισοδήματα των τεσσάρων συγγενών έδειξε ότι το μη δηλωθέν εισόδημα (χρήσεις από 1997 έως και το 2011) για την εξαδέλφη Ελένη Παπακωνσταντίνου αγγίζει τα 2,9 εκατ. ευρώ και για τον σύζυγό της Συμεών Συκιαρίδη το 1,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διαβιβαστική έκθεση του πορίσματος, η άλλη εξαδέλφη Μαρίνα Παπακωνσταντίνου απέκρυψε το ποσό των 193.499 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της Ανδρέας Ρωσσώνης κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ. Πάντως, εκτός από τις τελικές διαπιστώσεις των ελέγχων, τη διαβιβαστική έκθεση συνόδευαν και επιστολές της Ελένης Παπακωνσταντίνου και του συζύγου της Συμεών Σικιαρίδη, στις οποίες επισημαίνουν ότι δεν δέχονται το πόρισμα και όσα τους καταλογίζει για φοροδιαφυγή.

Από την πλευρά του το ΣΔΟΕ εξηγεί στην έκθεσή του ότι οι τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου «μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών για την έκθεση απόψεων επί των διαπιστωθεισών παραβάσεων και παροχή διευκρινίσεων επί συγκεκριμένων συναλλαγών, αιτήθηκαν διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους δίμηνο προθεσμία και ότι το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό από την υπηρεσία». Από τη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος τονίζεται επίσης ότι «επιπρόσθετα δικαιολογητικά που κατέθεσαν ο Συμεών Σικιαρίδης και η Ελένη Παπακωνσταντίνου στις 6.6.2013 δεν ελήφθησαν υπόψη καθώς οι εκθέσεις είχαν ήδη συνταχθεί». Για σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των Ελένης και Μαρίνας Παπακωνσταντίνου στην Προκαταρκτική Επιτροπή, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν τελικά οι δύο εξαδέλφες θα προσέλθουν να καταθέσουν αυτοπροσώπως καθώς την προηγούμενη φορά που εκλήθησαν επέλεξαν να στείλουν υπομνήματα.

Την Τετάρτη έχουν κληθεί να καταθέσουν οι σύζυγοί τους, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίστηκε η κατάθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο δικηγόρος του οποίου Παναγιώτης Βασιλακόπουλος πέρασε χθες το κατώφλι της Προκαταρκτικής προκειμένου να παραλάβει τον φάκελο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τον πρώην υπουργό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ξεκαθάρισε ότι θα του δώσει, εάν ζητήσει, «περιθώριο το πολύ δύο ημερών» προκειμένου να προετοιμαστεί.

Πρόστιμο

Με βάση τη διαπιστωθείσα φοροδιαφυγή, κύκλοι του ΣΔΟΕ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το διοικητικό πρόστιμο με το οποίο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου να φτάνει ακόμα και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.