H «νέα Κερατέα» στην οποία «η κυβέρνηση θα σπάσει τα μούτρα της» είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η Ιερισσός της Χαλκιδικής. Λίγη ώρα αφότου μεταλλωρύχοι-κάτοικοι 12 χωριών της Βόρειας Χαλκιδικής που συναινούν στην επένδυση του χρυσού τού είχαν ουσιαστικά ζητήσει να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι η επένδυση στις Σκουριές δεν θα γίνει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη Βόρεια Χαλκιδική σε Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε εκείνους που αντιδρούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε, χωρίς να το επιδιώξει, και μεταλλωρύχους, οι οποίοι του έστησαν «μπλόκο» στη διασταύρωση Μεγάλης Παναγιάς – Πλανών. Οι εκπρόσωποι των σωματείων τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις θεωρώντας ότι τους αγνοεί προκλητικά, ενώ δεν τήρησε τα «πολιτικά προσχήματα» και έκανε την επίσκεψή του εν κρυπτώ, ωστόσο συνομίλησαν μαζί του σε ήρεμο τόνο. «Του ζητήσαμε να δει και την πλευρά της κοινωνίας και των εργαζομένων και να προσπαθήσει μαζί με τα κόμματα της κυβέρνησης να βρει λύση, και μας απάντησε ότι ποτέ δεν έκλεισε τα αυτιά του στους εργαζομένους», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων «Μαύρη Πέτρα» Αγγελος Δεληγιόβας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους ρώτησε γιατί δεν πήγαν να μιλήσουν στην Ιερισσό, οπότε ορισμένοι εργαζόμενοι άρχισαν να φωνάζουν ότι εκεί τους κυνηγούν και τους καίνε τα αυτοκίνητα. «Στην Ιερισσό έχουμε 40 εργαζομένους που έχουν μπει στο στόχαστρο. Πριν από λίγες ημέρες πάλι προκάλεσαν ζημιές στα αυτοκίνητα δύο εξ αυτών», τόνισε ο κ. Δεληγιόβας.

Σε πολύ σκληρό ύφος, εξάλλου, ήταν γραμμένο και το ψήφισμα που του παρέδωσαν. «Για άλλη μία φορά αγνοείτε παντελώς και επιδεικτικά τα 12 από τα 16 χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής και τις 1.200 οικογένειες των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. (…) Δεν καταλαβαίνουμε όμως πως γίναμε… ανύπαρκτοι. Πώς γίναμε μειοψηφία εμείς που εκπροσωπούμε τα 12 από τα 16 χωριά της περιοχής, την πραγματική κοινωνία, οικογένειες που μεγάλωσαν εδώ και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, τους θεματοφύλακες αυτού του τόπου», ανέφεραν.

Στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους απάντησε ότι ποτέ δεν έκλεισε τα αυτιά του στην άλλη πλευρά. Ωστόσο αργότερα στην ομιλία του στην Ιερισσό υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στην επένδυση χρυσού είναι «όμηροι» και χρησιμοποιούνται ως «ασπίδα» από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε όσους αντιδρούν στην επένδυση «αγωνιστές για τη ζωή» και πρόσθεσε ότι καμία επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τη βία. «Οπως πριν από ενάμιση χρόνο έσπασαν τα μούτρα τους στην Κερατέα, έτσι και τώρα θα φάνε τα μούτρα τους στη Χαλκιδική», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, τέλος, ότι οι κάτοικοι «δίνουν άνισο αγώνα, διότι απέναντί τους έχουν προστατευμένα, διαπλεκόμενα συμφέροντα, πίσω από τα οποία κρύβονται κέρδη δισεκατομμυρίων και σκάνδαλα, ιστορίες λεηλασίας του δημόσιου πλούτου».

«Αλλοι στη θέση τους»

Στη γραμμή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν επισκεφθεί τους προφυλακισμένους κατηγορουμένους για την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τον Φεβρουάριο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όταν ο λαός πάρει τις τύχες στα χέρια του, στη θέση τους θα βρίσκονται άλλοι».