Κινήσεις επανασυγκόλλησης των ρωγμών στον κυβερνητικό συνασπισμό επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σχεδόν ανοικτά αναγνωρίζεται ότι η αντιραστιστική διελκυστίνδα με τους εταίρους πήρε υπερβολικές διαστάσεις. Η αντιπαράθεση, πάντως, μεταφέρθηκε από χθες στη Βουλή, όπου και θα αναζητηθεί πλέον η χρυσή τομή.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε, ουσιαστικά, και ο Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε χθες η ΝΔ και εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στη Χρυσή Αυγή και στον νεοναζισμό. Μέσω απαντητικής επιστολής στην κραυγή αγωνίας του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη για τη ρατσιστική βία, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην ορθότητα της απόσυρσης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να εξαλείψουμε τα αίτια που δυναμώνουν τους νεοναζί, να τους περιθωριοποιήσουμε πλήρως και όχι να τους μετατρέψουμε σε δήθεν θύματα και να τους δυναμώσουμε».

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Η εικόνα αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων συνεχίζεται στη Βουλή, με τις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν η ΝΔ από τη μία πλευρά και το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ από την άλλη. Πάντως από τη σύγκριση των δύο νομοσχεδίων δεν προκύπτουν αγεφύρωτες διαφορές. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι δύο προτάσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και ότι θα μπορούσε στις επιμέρους ρυθμίσεις να επιτευχθεί συναίνεση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες ημέρες η ατζέντα θα επανέλθει στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν από κοινού τα τρία κόμματα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των παρενεργειών της στο κοινωνικό πεδίο. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι στην εκτόνωση της έντασης θα συμβάλει η κοινή παρουσία των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη στο γεύμα που παρατίθεται σήμερα από τον Πρωθυπουργό στον επικεφαλής του Eurogroup, ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Ανοικτό παραμένει την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο μιας νέας σύσκεψης των τριών εταίρων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να εξεταστούν οι κυβερνητικές δράσεις ενόψει και της έλευσης της τρόικας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ξανά το ζήτημα της συγκρότησης ενός συντονιστικού οργάνου, με εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, που θα λειτουργεί και πυροσβεστικά μεταξύ των εταίρων.

Με αφορμή και τις τριβές που συνόδευσαν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να προωθούνται νομοσχέδια χωρίς πλήρη ενημέρωση των εταίρων, όχι μόνο με την ολοκλήρωσή τους αλλά και στο στάδιο της επεξεργασίας τους. Και αυτό επειδή «θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλές παρεξηγήσεις», όπως αναφέρουν από το επιτελείο του. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν, παράλληλα, ότι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και για άλλα θέματα, αλλά αυτό κρίνεται απολύτως λογικό και δεν υπάρχει λόγος να διογκώνεται. «Το εγχείρημα μιας κυβέρνησης συνεργασίας δεν είναι εύκολο και στηρίζεται και μέσα από τις διαφωνίες», σχολίαζε χθες εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Πάντως το θέμα των αλλαγών που συνδέονται με το πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν είναι άμεσο και θα εξεταστεί παράλληλα με τη συζήτηση των τριών αρχηγών για τον ανασχηματισμό –που έχει παραπεμφθεί για μετά το Συνέδριο της ΝΔ, στο τέλος Ιουνίου.

Ανεξάρτητα από τις τριβές και το «πολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων» με φόντο την αντιρατσιστική παρέμβαση, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι για πολλαπλούς λόγους, που συνδέονται τόσο με το νομοθετικό κενό όσο και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, αντιρατσιστικό νομοθέτημα είναι απαραίτητο να υπάρξει. Οπως επίσης είναι δεδομένο ότι καμία από τις προτάσεις που θα εξετάσει η Βουή δεν μπορεί να εγκριθεί χωρίς συναινετικές κινήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτήν προεξοφλείται ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να συγκερασθούν οι εκατέρωθεν θέσεις στη Βουλή, αν και προς το παρόν κάθε πλευρά δείχνει αμετακίνητη στη δική της πρόταση, την οποία υποδεικνύει ως τη μόνη βάση συζήτησης.

«ΠΕΡΙΤΤΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ». «Αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε. Με την πρότασή μας μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας», ανέφερε χθες η ΝΔ, έπειτα από την κατάθεση του γαλάζιου νομοσχεδίου στη Βουλή, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς μια νέα πρόσκληση για σύμπλευση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ η ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «οι «προσθήκες» που κατέθεσε η ΝΔ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο».