«Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ωστόσο η σταθερότητα και η βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν κινδυνεύουν».

Με αυτή τη φράση έδωσε το στίγμα της σημερινής πολιτικής κατάστασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega Channel.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινή πρόταση νόμου που θα καταθέσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της χώρας μας έναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η ψήφιση ενός αντιφασιστικού νόμου».

Ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται καθόλου την άποψη ότι «η ψήφιση του νομοσχεδίου θα ευνοούσε και θα ηρωοποιούσε την Χρυσή Αυγή».

Επίσης εξέφρασε τον φόβο του ότι η μη ψήφισή του θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας στην ερώτηση «πώς σχολιάζει την πρόθεση του κ. Τσίπρα να μην ψηφίσει την πρόταση νόμου των ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ», τον κάλεσε να «εγκαταλείψει τα τερτίπια και τους σκεπτικισμούς και να προσέλθει να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα» ενώ συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να επιστρέψει στον κ. Τσίπρα τους χαρακτηρισμούς «δεκανίκια και εξαπτέρυγα της ΝΔ»».

Ο Φώτης Κουβέλης έστρεψε τα «πυρά» του και κατά της ΝΔ, τoνίζοντας ότι θεωρεί λάθος της στάση της και έκανε λόγο για «στροφή» της γύρω από το αντιρατσιστικό και για «τακτικούς υπολογισμούς».

Ενώ πρόσθεσε, ότι αρχικά «ο πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει για το νομοσχέδιο» και ξεκαθάρισε ότι υπάρχει «θέμα εφαρμογής και σεβασμού των νόμων».

Εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πίσω στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο γιατί «θεώρησε ότι θα της δημιουργούσε πρόβλημα από τα δεξιά της» και τόνισε ότι «το νομοθέτημα ξεκίνησε με επίσπευση από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κ. Κουβέλης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης. «Θα μπορούσαμε να είμαστε στον ευρύτερο χώρο της αντιπολίτευσης. Να λέμε ότι θέλουμε. Ξέρετε είναι ιδιαίτερα αβανταδόρικος ο χώρος τη αντιπολίτευσης. Ωστόσο συγκροτήσαμε την κυβέρνηση για να σώσουμε τη χώρα, να την βοηθήσουμε να βγει από την κρίση και να αφήσει πίσω της την αβεβαιότητα και την αστάθεια».

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «χρειάζεται συντονισμός κυβερνητικού έργου» ενώ τόνισε ότι «ενδεχομένως να χρειάζεται ανασχηματισμός».

Ανέφερε ότι, κατά τη γνώμη του, πρέπει να «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας και να συσταθούν εκ νέου τα υπουργεία Μεταφορών και Πολιτισμού.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν απέκλεισε και την συμμετοχή στελεχών του κόμματος του στην κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να είναι κάτι που τον απασχολεί ιδιαίτερα.