«Οι σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πρέπει να είναι ειλικρινείς, καθαρές, έντιμες και αξιόπιστες» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή ΝΕΤ Week της Ελλης Στάη, σε μια συζήτηση που εξελίχθηκε εφ΄όλης της ύλης με αναφορές στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση της ΔΗΜΑΡ, την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, τις ευρωεκλογές αλλά και τη λίστα Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε προηγηθεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «οι μέχρι τώρα διαφωνίες ξεπερνιόνταν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ διαχειρίσθηκε το θέμα. Και, όπως είπε, «το αντιρατσιστικό είναι ένα παράδειγμα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μεγάλο κόπο και πολλές φορές πρέπει να εξηγούνται τα αυτονόητα». «Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης περνά μια κρίση» παραδέχτηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι θα ζητήσει να συζητηθεί η δική του πρόταση νόμου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και ζήτησε από τη ΝΔ «να σκεφτεί τι θα γίνει αν η πρόταση αυτή καταψηφιστεί από τη Βουλή». «Θα είναι, είπε, ιστορικό λάθος και θα σταλεί λάθος μήνυμα στο λαό, αλλά και στους εταίρους». «Θα είναι, πρόσθεσε ένας θρίαμβος της Χρυσής Αυγής η οποία γελά σε βάρος μας που δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος απέδωσε τη στάση της ΝΔ στην επιθυμία της «να έχει επικοινωνία με ένα ακροατήριο που κινείται στις παρυφές μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής ή ΝΔ και ΑΝΕΛ».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή «εφαρμόζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία είχαν καταγγείλει στην αντιμνημονιακή τους φάση τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΜΑΡ».

Σήμερα, πρόσθεσε, «πρέπει να φύγουμε από το στενό μνημόνιο και με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης να αγκαλιάσουμε όλη τη χώρα». Χαρακτήρισε «πλαστό και νόθο το σχήμα »μνημόνιο-αντιμνημόνιο», το οποίο σε λίγο δεν θα έχει καμία σημασία».« Όσο υπάρχει, πάντως, ανέφερε, όλοι κρύβονται πίσω από αυτό, ακόμα και η Χρυσή Αυγή που εμφανίζεται ως μια αντιμνημονιακή δύναμη της αντιπολίτευσης ενώ είναι ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα».

Για τη λειτουργία της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να λειτουργεί το υπουργικό Συμβούλιο και η Κυβερνητική Επιτροπή και οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν μπροστά τους ένα σχέδιο. Ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως θεωρεί ότι «ο πρωθυπουργός αυτό το καταλαβαίνει απολύτως».

Εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του για την «άνιση κατανομή βάρους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων» και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι «εθνικά υπεύθυνος αλλά όχι αφελής».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην αναγκαιότητα επίσπευσης του ανασχηματισμού («ενόψει και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»), ζήτησε άμεσα την επικαιροποίηση του πλαισίου της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας και τόνισε ότι «μετά και την ολοκλήρωση των Μνημονιακών δεσμεύσεων, είναι η ώρα για εντατικοποίηση του νομοθετικού έργου της Βουλής».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπεραμύνθηκε πάλι της απόφασής του για τη μη συμμετοχή -σε πρώτη φάση- πολιτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο υπουργικό συμβούλιο.

«Μετά την ήττα δεν ήθελα να εμφανιστεί ότι υπάρχει μια ομάδα που έχει στραμμένα τα βλέμματά της μόνο στην εξουσία», σχολίασε.

Ξεκαθάρισε όμως ότι τώρα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της κυβέρνησης με «πολιτικά αλλά και τεχνοκρατικά στελέχη από τούς χώρους που τη στηρίζουν» και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του οποίου «η συμβολή μέχρι σήμερα -με δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς, που εργάζονται αθόρυβα και παραγωγικά- δεν είναι αναλογική»

Σχετικά με τη δική του συμμετοχή, »αρνήθηκε» και πάλι τη θέση αντιπροέδρου «αν και στην Ευρώπη είναι σύνηθες να συμμετέχουν οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων» είπε, αλλά συμπλήρωσε: «είμαι κυβερνητικός εταίρος, δεν μπορώ ως αντιπρόεδρος να διαπραγματεύομαι και να διαφωνώ με τον πρωθυπουργό. Δεν είναι σωστό».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε να μην είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος «δεν προχωρούσε το θέμα των ανέργων, ενώ τώρα το προχωρεί», όπως και εκείνη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που «ενώ είχε απορρίψει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει».

Για την Κεντροαριστερά ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ ανήκει ιστορικά στην Κεντροαριστερά, ενώ τελευταία και η ΔΗΜΑΡ λέει ότι κινείται στον ίδιο χώρο», ενώ τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην Κεντροαριστερά».

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, είπε ότι «θα υπάρξουν πολλαπλές καταγραφές» και ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Αν η ΔΗΜΑΡ θελήσει να ενταχθεί σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό, όμως εκπρόσωπος του ΕΣΚ είναι το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά την ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα της απευθύνει εκ νέου πρόταση συνεργασίας σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιζόμαστε με αλαζονικό τρόπο».

Παράλληλα έδειξε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι την ώρα που η ΔΗΜΑΡ αρνείται την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ συνομιλεί και ενσωματώνει πρώην στελέχη της Ιπποκράτους όπως ο Θανάσης Οικονόμου και ο Ηλίας Μόσιαλος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής και εθνικών εκλογών, διότι, όπως είπε, «η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της».

Ταυτόχρονα, δεν δέχθηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ υφίσταται εκλογική κατάρρευση» και επισήμανε ότι «το μισό εκλογικό σώμα δεν εκφράζεται στις δημοσκοπήσεις» και πρόσθεσε ότι «στις μετρήσεις της κοινής γνώμης εμφανίζουν πτώση και η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ».

Στη συνέντευξή του ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε προσπάθεια να υποβαθμίσει και την ένταση στις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τα οικονομικά του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού ανέφερε ότι «δεν είμαι καθόλου συγκρουσιακός» σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση» μεταξύ του ιδίου και του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν γνωρίζει «τι ενόχλησε» τον Γιώργο Παπανδρέου.

Κατά την γνώμη του μάλιστα μετά την συνάντησή τους δεν «χρειαζόταν να συνεχίσουμε την δημόσια συζήτηση» γιʼ αυτό όπως είπε «κακώς εκδόθηκε η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού».

Επανέλαβε βέβαια ότι τα προηγούμενα χρόνια «υπήρχε μια αμέριμνη διαχείριση, όπως υπήρχε και σε όλα τα κόμματα, αλλά και στη χώρα» και κλείνοντας το θέμα τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Γιώργο Παπανδρέου».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέκρινε -χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις- τα πρώην στελέχη του Κινήματος που έχουν αποχωρήσει «χωρίς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Χωρίς αυτοκριτική». Αναφερόμενος ονομαστικά στον Ανδρέα Λοβέρδο και την Αννα Διαμαντοπούλου, τούς συμπεριέλαβε μεταξύ εκείνων των στελεχών που «δεν ήθελαν ούτε να γίνουν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, ούτε υπουργοί Οικονομικών για να μην έχουν το »μουντζούρη» στα χέρια τους».

Ο ίδιος είπε αποδέχθηκε τις θέσεις «από αίσθημα ευθύνης», τονίζοντας ότι δεν του προσφέρει τίποτα το γεγονός ότι είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως δεν του προσέφερε τίποτα το γεγονός ότι ήταν υπουργός Οικονομικών.

Για δε την Λούκα Κατσέλη, που «καθόρισε την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε με νόημα ότι σήμερα «συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ αδικείται και ανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος, θα οργανωθεί μεγάλη εκδήλωση για τη μεταπολίτευση και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περίοδο, «όπου θα φανεί πότε έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα και ποιος τις έκανε».

Για τη λίστα Λαγκάρντ τέλος, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε «με πρακτόρικο τρόπο» μια πολιτική συνωμοσία και πως αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη της υπόθεσης.