Θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, θα θέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών, όπως τόνισε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στην ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έστειλε μηνύματα με πολλούς απόδέκτες σε ΠΑΣΟΚ και υπουργούς. Συγκεκριμένα, άσκησε κριτική στον υπουργό Εργασίας με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα ανακούφισης χιλιάδων οικογενειών ανέργων, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξέφρασε την άποψη ότι πολλά από τα προβλήματα προκύπτουν από την ύπαρξη του «νόθου» διπόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είπε, τροφοδοτείται και από το ισχύον εκλογικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου θέμα αλλαγής του.

Είπε ακόμα ότι πίσω από αυτό το δίπολο συγκαλύπτεται και η Χρυσή Αυγή ως «αντιμνημονιακή» δύναμη.

Επιπλέον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ορισμένα από αυτά «παίζουν ύπουλο παιχνίδι υποστήριξης της Χρυσής Αυγής».

Σημείωσε, δε, ότι η επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλιστεί εάν εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέει το κόμμα και επισήμανε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.

«Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας» είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που είχαν τηρήσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου.

O κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική» και τη ΔΗΜΑΡ πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».

Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί της ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις μας προκαλούν πολύ συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ», κάτι που «έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση».

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας, επιρρίπτοντας ευθύνης εμμέσως στον υπουργό Εργασίας για τη διαρροή περί απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για την ανάσχεση της ανεργίας, όταν την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να το στηρίξει, αρκεί να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ακόμα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόωρο, ενώ τώρα λέγεται ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν. Με παρόμοιο τρόπο, είπε, αντιμετωπίστηκε και το θέμα του «χαρατσιού» και η αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

«Υπάρχει δύναμη πυρός»

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια δύναμη πυρός επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» για αυτό, δύναμη η οποία «δεν υπήρχε όταν ήμασταν κυβέρνηση, ή την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ιούνιο του 2011 έως Φεβρουάριο 2012».

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στη διαφωνία για το αντιρατσιαστικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «επέβαλε να συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί». Όπως είπε, η συνάντηση της Δευτέρας θα έχει ως αντικείμενο τη συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης. «Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας λειτουργεί με άλλους όρους;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος αποφασίζει για ποιόν στην ευρωζώνη προσθέτοντας ότι αυτό που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη είναι ο φόβος. «Φοβάται την κρίση χρέους στο σκληρό πυρήνα της, φοβάται την κοινωνική κρίση και την κρίση του ευρωσκεπτικισμού», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μια στρατηγική που απαντά στην ανάγκη να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να θωρακιστεί σε σχέση με την κρίση ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας αυτές τις δημοσιονομικές επιλογές που υπαγορεύτηκαν από την ανάγκη να επιβιώσει η χώρα καθώς δεν μπορεί να πας πουθενά με πρωτογενές έλλειμμα 12,5%.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει»

Εστιάζοντας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη για συνειδητή και συντεταγμένη δράση της παράταξης, καυτηριάζοντας έντονα τη στάση στελεχών του Κινήματος, τα οποία χαρακτήρισε ως «απελεύθερα».

Σύμφωνα με τον κ. Βενζιέλο, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα και αυτά είναι η ασέβεια και ο παρασιτισμός.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πως απαλλάσσεται κάποιος από την προσωπική του ευθύνη από τη συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας. Τι τον κάνει να απαλλάσσεται από τις ευθύνες του; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πλειοψηφία; Η καταψήφιση νομοσχεδίων που ξέρει ότι θα ψηφιστούν; Η ίδρυση πολιτικού κόμματος; Η ίδρυση δεξαμενής σκέψης;», διερωτήθηκε και συνέχισε:

«Δέχομαι την προσωπική απογοήτευση, σέβομαι το αίσθημα της αδικίας για κάποιον που δεν είναι υπουργός, σέβομαι τον πραγματικό αναχωρητισμό, δεν σέβομαι και δεν αναγνωρίζω τον παραγοντισμό και πολύ περισσότερο τον τυχοδιωκτισμό».

«Έχουμε χάσει την αίσθηση των ρόλων και των μεγεθών», πρόσθεσε και διεμήνυσε: «Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου ούτε του Παπακωνσταντίνου».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι μετά την κρίση το ΠΑΣΟΚ «απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία γιατί αυτή ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και εξουσίας» και παραδέχθηκε ότι το στελεχικό δυναμικό του κόμματος «είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να κλονιστεί συναισθηματικά».

«Η παρανάγνωση των δημοσκοπήσεων και όλα τα κόλπα του δημοσίου βίου προκαλούν πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ωστόσο ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει» και πως το γεγονός ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης κάτι σημαίνει».

Κάλεσε τέλος, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής να «μπουν μπροστά» και να δώσουν «απαντήσεις σε όλους και για όλα». «Η αλήθεια είναι ιστορικό μέγεθος που δεν μπορεί κανείς να το κρύψει», κατέληξε.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης, στο «μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» που επιδεικνύεται για τα οικονομικά του κόμματος «ως εάν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα με τα ίδια ή μεγαλύτερα προβλήματα» και προκάλεσε όλα τα κόμματα να παραγγείλουν τον έλεγχο των οικονομικών τους «και μετά να πιάνουν στο στόμα τους το ΠΑΣΟΚ». Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα των κομμάτων δεν είναι τα έσοδα, αλλά οι εκλογικές και λειτουργικές δαπάνες, λογική που θα διέπει και τη σχετική πρόταση του κόμματος.