«Η Ελλάδα θα ακολουθήσει το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας τόσο για την έξοδο από την κρίση, όσο και για την προεδρία της ΕΕ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε κοινές δηλώσεις του με τον ιρλανδό ομόλογό του, Εντα Κένι, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Η Ιρλανδία έχει μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία», τόνισε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το Δουβλίνο έχει ήδη μπει σε ανάκαμψη και είναι πλέον πολύ κοντά στο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.

Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες, υπενθυμίζοντας ότι από κοινού Ελλάδα και Ιρλανδία «έδωσαν τη μάχη για μια πιο ισόρροπη πολιτική στην Ευρώπη που θα συνδυάζει τα μέτρα εξυγίανσης με μέτρα ανάκαμψης».

«Τότε ήμασταν αρκετά μόνοι τώρα δεν είμαστε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι δύο λαοί «υπέφεραν και υποφέρουν», αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, «δεν πρόκειται για ένα δρόμο χωρίς τελειωμό».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι «η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει την επιλογή της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας», και αυτό, όπως είπε, ήταν που την οδήγησε στην έξοδο από την κρίση. «Αυτή την επιλογή της ανταγωνιστικότητας έχει κάνει η κυβέρνηση μας», επεσήμανε, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως στόχος είναι να ακολουθήσει η χώρα μας το παράδειγμα της Ιρλανδίας και σε ότι αφορά τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας, «μόλις αρχίσουμε να βγαίνουμε από την κρίση».

Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Κένι, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την τραπεζική ένωση και για τη διασφάλιση των ευρωπαίων καταθετών, για το σύμφωνο ανάπτυξης και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ιδίως για τους νέους, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για την αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κένι εκφράστηκε με εγκωμιαστικό τρόπο για τον κ. Σαμαρά, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός «τοποθετείται με ρεαλισμό» σιτς συνόδους κορυφής της ΕΕ.

Από την εκλογή του ο Αντώνης Σαμαράς έχει αλλάξει την αντίληψη των Ευρωπαίων για την Ελλάδα που αποπνέει πλέον αίσθηση σταθερότητας, τόνισε μεταξύ άλλων. Σέβομαι, πρόσθεσε, τις προσπάθειες του έλληνα Πρωθυπουργού και ήρθα εδώ για να δείξω την αλληλεγγύη του ιρλανδικού λαού, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας και τα διδάγματα από την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το μεσημέρι, οι δύο πρωθυπουργοί επισκέπτονται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο κ. Σαμαράς θα παραθέσει γεύμα στον κ. Κένι.