Σε αγώνα ταχύτητας αποδύεται η κυβέρνηση για να περάσουν άμεσα σε φάση υλοποίησης τα κινεζικά σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου καλείται την ίδια ώρα να αντιμετωπίσει τα «αγκάθια» της εσωτερικής ατζέντας που δημιουργούν τριβές και στον τρικομματικό συνασπισμό. Σαφή εντολή να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προώθηση των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο Πεκίνο έδωσε χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το οικονομικό επιτελείο και την ομάδα των υπουργών που συμμετείχαν στην πρωθυπουργική αποστολή στην Κίνα.

«Κάθε υπουργός αναλαμβάνει τις δικές του εκκρεμότητες να τις παρακολουθεί από εδώ και μπρος και όλους μάς περιμένει πάρα πολλή δουλειά», ήταν το μήνυμα που μετέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις στην περίπτωση που διαπιστωθούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται ο σχεδιασμός της Cosco, η οποία αποβλέπει σε σημαντική αύξηση των διμερών συμφωνιών της με μεγάλες πολυεθνικές για την προώθηση των εμπορευμάτων τους στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, ενώ σε πρώτη φάση έμφαση θα δοθεί στις συμφωνίες που πρέπει να υλοποιηθούν από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Εξάλλου, πέραν των επενδυτικών κινήσεων που περνούν μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις και θα εκδηλωθούν σε επόμενο στάδιο (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά λιμάνια κ.λπ.), στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από κινέζους επιχειρηματίες για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος (για επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θεωρεί μείζον ζήτημα να επικυρωθεί τους επόμενους μήνες η ελληνική αξιοπιστία από την πλευρά του Πεκίνου, ενώ φέρεται αποφασισμένος να δώσει μάχη και στην Ευρώπη για να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι δίαυλοι με την Κίνα. Μια πρώτη συζήτηση για τον ελληνικό σχεδιασμό ενδέχεται μάλιστα να ανοίξει ακόμη και στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ενώ η αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς στόχους κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014.

ΟΜΙΛΙΑ. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε καθαρά ο κ. Σαμαράς μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με αφορμή την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορικού Ναυτικού και την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας. «Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Ευρώπης έχουν καθοριστική σημασία διεθνώς. Κι έχουν πρωταρχική σημασία και για τις δύο πλευρές. Για την ίδια την Ευρώπη πρωταρχική σημασία έχει για όλους τους ανταγωνιστικούς της κλάδους: στην Κίνα πρέπει να πουλήσει· και για τις επενδύσεις της από την Κίνα πρέπει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια», τόνισε με έμφαση.

Ακόμη, σημείωσε ότι «πρωταρχικό «επίνειο» ολόκληρης της ενιαίας και ενωμένης ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Ελλάδα, η οποία μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και της Ευρώπης στην Κίνα σε ό,τι αφορά το εμπόριο τουλάχιστον». Ο Πρωθυπουργός, τέλος, επισήμανε: «Εμείς όσα αναλάβαμε από την πλευρά μας θα τα κάνουμε μέχρι κεραίας».

ΤΡΙΒΕΣ. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξάλλου, η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα και να «τρέξει» τις μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Το σχέδιο των πρώτων απολύσεων στο Δημόσιο προκαλεί τριβές, ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί μεταξύ των τριών εταίρων και η τύχη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που προωθεί ο κ. Ρουπακιώτης.