Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους παλαιούς συντρόφους του και την προώθηση νέων στελεχών οδηγείται, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αυτό το Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα κείμενα που θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται και δεσμεύεται για σειρά οικονομικών –κυρίως –και θεσμικών παροχών.

Στη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει ουσιαστικά για τη φυσιογνωμία του νέου, ενιαίου κόμματος, να συνθέσει αντιθέσεις και να δώσει σαφές στίγμα της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς τόσο η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του για το μέλλον των συνιστωσών και το θέμα εκλογής των οργάνων όσο και η μάχη επιρροής για το Καταστατικό λειτουργίας του νέου κόμματος έχουν οξύνει τις αντιθέσεις. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν θα αγγίξουν το σημείο βρασμού…

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν ακόμη περισσότερο χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι η πλευρά των προεδρικών έχει φέρει πρόταση στο Καταστατικό, εκτός από την ποσόστωση του φύλου στα όργανα (το 30% να είναι γυναίκες), να «υπάρχει και πρόταση ποσόστωσης για το ΠΑΣΟΚ», όπως έλεγαν χθες στελέχη της μειοψηφίας. Η πρόταση αφορά τη δυνατότητα να εκλέγονται στα όργανα του κόμματος με ποσόστωση 20% όσα μέλη έχουν εγγραφεί στο κόμμα από το 2012 και μετά. Εχει στόχο δε, σύμφωνα πάντα με στελέχη της μειοψηφίας, να επιτρέψει να «μπουν από την πόρτα» κυρίως στελέχη που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική του επιτυχία, και αυτά προέρχονται κυρίως από τη δεξαμενή του λεγόμενου βαθέος ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας –Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αντώνης Νταβανέλλος, Γιάννης Θεωνάς, Πάνος Κοσμάς, Γιώργος Σαπουνάς –προσανατολίζεται να κατεβάσει στην αυριανή συνεδρίαση δικό της κείμενο συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο «και όχι αντιπαραθετικό» όπως υπογράμμιζαν μέλη της. Εκτός αυτού, θα υπάρξουν και από δύο έως τέσσερις τροπολογίες για τα θέματα του ευρώ, των συμμαχιών, την ιδεολογική ταυτότητα και τη συλλογικότητα. Προτάσεις για τροπολογίες αναμένονται και από άλλες πλευρές, συγκεκριμένα από συνιστώσες της πλειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά, δύο είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια: ο τρόπος εκλογής των οργάνων και η απόφαση για τις συνιστώσες.

Και στα δύο, η πλειοψηφία διά του προέδρου της έχει προτείνει να μην υπάρχει ξεχωριστή λίστα, όπως έγινε στη Συνδιάσκεψη του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά ενιαία. Η πρόταση επικρίθηκε έντονα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, γιατί είχε θεωρηθεί ως «κομματικό κεκτημένο» το αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης στην οποία, εκτός από το ενιαίο ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας, η μειοψηφία κατέβασε τη δική της λίστα, την Αριστερή Πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό καταγράφτηκε και ο εσωκομματικός συσχετισμός 75% πλειοψηφία – 25% μειοψηφία στο εσωτερικό. Από την άλλη πλευρά, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τα περί ενιαίας λίστας έχουν στόχο να αποκρύψουν τυχόν αύξηση της επιρροής Λαφαζάνη στο κόμμα και υπογραμμίζουν ότι από την ώρα που στόχος είναι να γίνει ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ με τάσεις και ρεύματα ιδεών δεν υπάρχει λόγος ξεχωριστής καταγραφής.

Στα διαδικαστικά περιλαμβάνεται και ο τρόπος εκλογής του προέδρου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλειοψηφία θα προτείνει να γίνει από το Συνέδριο του Ιουλίου, ενώ η μειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή.

Πεδίο αντιπαράθεσης αναμένεται να γίνει και το ζήτημα των συμμαχιών με τη μειοψηφία να επιμένει στην αριστερή καθαρότητα, ενώ η πλευρά Τσίπρα κάνει λόγο για άνοιγμα από αριστερά της Αριστεράς έως δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Μάλιστα, το τελευταίο αναμένεται να κυριαρχήσει στην αυριανή ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα επαναλάβει την πρότασή του για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές με δυνάμεις από αυτόν τον χώρο.